Wuzetka

Wuzetka

Zapraszamy do odkrycia jednej z najbardziej kultowych słodkości polskiej kuchni – klasycznej wuzetki. To pyszne ciasto składa się z delikatnych biszkoptów, przekładanych gęstym kremem i przeplatanych soczystymi wiśniami. Ta tradycyjna wuzetka, pokryta czekoladową polewą, jest ikonicznym symbolem polskiej cukierni i źródłem wielu kulinarnych wspomnień. Bez względu na to, czy dopiero poznajesz polskie kuchnie czy jesteś jej doświadczonym miłośnikiem, ten przepis na pewno Cię oczaruje. Nie ma nic lepszego niż domowa wuzetka, przygotowana z miłością i starannością. Czas na podróż po klasycznych smakach polskiej tradycji!

Składniki:

  • Blaszka 24×36 cm
  • Ciasto:
  • 8 jajek L
  • szczypta soli
  • pół szkl.oleju
  • 1 szkl.mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl.kakao
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 litr śmietany kremówki 30-36 %
  • 1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru(można dać więcej w zależności od smaku)
  • 5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody
  • Dodatkowo:
  • mały słoiczek powideł śliwkowych
  • mocna,słodka herbata do nasączenia(jeśli dzieci nie będą jadły ciasta można nasączyć alkoholem),lub kawą z cukrem
  • Polewa:
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Wuzetka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wuzetka. 1.
    Oddzielamy żółtka od białek,do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier,miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,następnie zmniejszamy obroty miksera i cienką stróżką wlewamy olej cały czas miksując,stopniowo wsypujemy suche składniki,wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy,miksujemy krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
  2. Wuzetka. 2.
    Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
  3. Wuzetka. 3.
    spód nasączamy i smarujemy powidłami śliwkowymi.
  4. Wuzetka. 4.
    Śmietankę schładzamy w zamrażalniku ok.30 min. Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia na 10 min. Śmietankę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier waniliowy, cukier puder do smaku,zmiksować krótko,następnie żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali,tak aby była płynna,ale żeby nie straciła właściwości żelujących,czyli dosłownie kilka sekund. Do żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany,wymieszać energicznie,i wlać do ubitej śmietany,krótko zmiksować,.
  5. Wuzetka. 5.
    wyłożyć na spód ciasta,przykryć drugim blatem,
  6. Wuzetka. 6.
    wstawić do lodówki,żeby śmietana się ściągnęła. W tym czasie przygotować polewę,żelatynę zalać 2 łyżkami wody,odstawić do napęcznienia,śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu,nie doprowadzając do wrzenia,gdy czekolada całkowicie się rozpuści,zdjąć z ognia,wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać. Gdy polewa przestygnie,rozsmarować na wierzchu ciasta,wstawić do lodówki i gotowe.Można na polewie zrobić ozdobne kleksy ze śmietany,używając do tego tylki cukierniczej.

Słowa kluczowe: klasyczna wuzetka

Wuzetka – dodatkowe informacje

Powidła można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wuzetka warszawska
Następny przepis: Wuzetka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode