Wuzetka

Wuzetka

Przedstawiam przepis na tradycyjne, pochodzące z Warszawy ciasto o intrygującej nazwie – Wuzetka. Ten deser to połączenie puszystego biszkoptu, kremu budyniowego i obficie pokrytej czekoladą góry ciasta, której nie da się zapomnieć. Dzisiejsza receptura to prawdziwe remedium na złą pogodę, smuteczki oraz chęć zaszycia się w domu z pysznym deserem. Wuzetka to również idealna propozycja dla znajomych, podczas spotkań rodzinnych czy też wystawnych recepcji. Zaskocz swoich gości tym staropolskim przysmakiem i ciesz się rozsmakowaniem w nim swoim najbliższym. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Składniki:

  • Ciasto
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem śmietanowy
  • 1 litr śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody
  • płatki czekoladowe

Wuzetka – jak zrobić?

  1. 1.

    Ciasto

    • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.

    • Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając.

    • Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę i proszek. Przemieszać delikatnie z olejem.

    • Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekę w prostokątnej odpinanej tortownicy.

    • Piec w 170 st.C przez 30 minut.

    • Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Umieścić jeden blat w tortownicy lub blaszce wyłożonej folią aluminiową.

    Krem śmietanowy

    • Żelatynę zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła proszek i wymieszać.

    • Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę.

    • Do żelatyny wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.

    • Do śmietany wlać żelatynę i bardzo szybko wymieszać.

    • Połowę żelatyny wylać na przygotowany blat ciasta, przykryć drugim blatem i na wierzch wylać resztę śmietany. Należy to robić dość szybko, aby śmietana od razu nie stężała.

    • Wstawić tortownicę do lodówki. Przed podaniem posypać płatkami czekoladowymi.

Wuzetka – dodatkowe informacje

Wuzetkę można posypać kakao lub startą czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wuzetka
Następny przepis: wstążki z cukinii z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode