Wuzetka tradycyjna

Wuzetka tradycyjna

Ta tradycyjna wuzetka, wspaniały deser pochodzący z Warszawy, jest zdecydowanie jednym z naszych ulubionych polskich ciast. Złożona z chrupiących warstw ciasta ucieranego przekładanych kremem i przelane czekoladą, wuzetka z pewnością skradnie Twoje serce. Choć może wydawać się skomplikowana, jej przygotowanie jest prostsze, niż myślisz. Ten przepis pozwala na łatwe i szybkie przyrządzenie tego klasycznego ciasta. Służy do sprawdzenia, czy tradycyjna wuzetka moze stać się Twoim ulubionym deserem na specjalne okazje. Więc, jeżeli szukasz prostego przepisu na wuzetkę, ten z pewnością jest dla Ciebie.

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 litr kremówki 30% lub 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1 śmietana fix
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Konfitura wiśniowa z kawałkami wiśni lub frużelina wiśniowa
  • woda smakowa do nasączenia lub poncz
  • Gęsta polewa czekoladowa:
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżeczki mleka
  • złote perełki do dekoracji
  • rękaw cukierniczy lub szpryca

Wuzetka tradycyjna – jak zrobić?

  1. Sposób przygotowania polewy:
    Rozpuść dokładnie margarynę z cukrem. Następnie dodaj kakao i mieszaj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Następnie dodaj mleko i energicznie mieszaj. Chwilkę jeszcze pogotuj. Jeśli polewa jest rzadka dodaj jeszcze kakao.

Wuzetka tradycyjna – dodatkowe informacje

Wuzetkę kroimy dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu nożem zanurzonym w ciepłej wodzie. Jak zrobić dobrą polewę krok po kroku znajdziesz tutaj: wuzetka prosty przepis


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WYJĄTKOWO KRUCHE CIASTECZKA z GOTOWANYMI ŻÓŁTKAMI
Następny przepis: Wuzetka warszawska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode