WYJĄTKOWO KRUCHE CIASTECZKA z GOTOWANYMI ŻÓŁTKAMI

WYJĄTKOWO KRUCHE CIASTECZKA z GOTOWANYMI ŻÓŁTKAMI

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami. Ten niecodzienny sposób przygotowania ciasta nie tylko nada mu niepowtarzalnej kruchości, ale także wyjątkowego, aksamitnego smaku. Ciastka te świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na różnego rodzaju spotkaniach czy też jako deser po obfitym, rodzi

Składniki:

  • ciasto:
  • 250g mąki
  • 125g mąki ziemniaczanej
  • 250g masła
  • 120g cukru pudru
  • 8 ugotowanych żółtek
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 50g mleka
  • kolorowe cukiereczki
  • orzeszki
  • kokos itp.

Wyjątkowo kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami – jak zrobić?

  1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, wyciągnąć żółtka, a następnie przetrzeć je przez sitko.
  2. Przygotować kruche ciasto. Mąkę wyrobić z masłem, dodać cukier, roztarte żółtka i szczyptę soli. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. pół godziny (najlepiej na całą noc).
  3. Po tym czasie rozwałkowywać ciasto porcjami, na grubość około 0,5 cm i przy pomocy foremek wycinać ciasteczka (dowolne kształty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 15 minut ( do momentu, kiedy ciasteczka będą miały jasnozłoty kolor).
  5. Przygotować polewę czekoladową. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę, dodać masło i mleko. Dokładnie połączyć składniki. Poczekać, aż lekko przestygnie. Dekorować ciasteczka według uznania.

WYJĄTKOWO KRUCHE CIASTECZKA z GOTOWANYMI ŻÓŁTKAMI – dodatkowe informacje

Ciasto można przygotować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce, a następniego dnia rozwałkowywać i piec ciasteczka. Takie ciasteczka, zapakowane w przeźroczysty celofan, mogą być słodkim i ciekawym upominkiem świątecznym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wyjątkowe ciasto na pierogi
Następny przepis: Wuzetka z kremem budyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode