Wołowina z pieczarkami

Wołowina z pieczarkami

Wołowina z pieczarkami to wykwintne danie, które łączy w sobie elegancję klasyki i prostotę wykonania. Wyśmienity smak wołowiny doskonale komponuje się z aromatem pieczarek oraz dodatkowych składników, które nadają potrawie niepowtarzalnego charakteru. Wołowina z pieczarkami to wspaniały pomysł na obiad rodzinny, romantyczną kolację we dwoje, czy też eleganckie przyjęcie dla znajomych. Rozkoszuj się bogactwem smaków i aromatów, które ożywiają każdy kęs tego pysznego dania. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki i poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, aby cieszyć się prawdziwą ucztą.

Składniki:

  • Wołowina chuda ok.70dkg
  • Pieczarki 30dkg
  • Cebula 2 średnie
  • Marchewka 1 szt.
  • Masło 1/4 kostki
  • Natka pietruszki 3 gałązki
  • Pieprz czarny, wegeta, rozmaryn suszony, sól
  • śmietana 18% 2 łyżki

Wołowina z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Umytą wołowinę kroimy w cieńkie paski, wczucić na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć ciągle mieszając.
  2. Na drugiej patelni na maśle podsmażyć cebulkę pokrojoną w cieńkie piórka, jak lekko się zrumieni wrzucamy pokrojone pieczarki.
  3. Pieczarki smażymy doprawiając solą i pieprzem.
  4. Gdy wołowina jest usmażona podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięska.
  5. Gdy woda odparowała i mięsko jest miękkie, wrzucamy pieczarki, utartą marchew, pokrojoną natkę, doprawiamy do smaku i dusimy 5-8 min.
  6. Na koniec dajemy 2 łyżki śmietany, wymieszać, zagotować i gotowe.

Wołowina z pieczarkami – dodatkowe informacje

Można podawać z pieczywem, makaronem lub ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WOŁOWINA z WARZYWAMI
Następny przepis: Wołowina z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode