WOŁOWINA z WARZYWAMI
Zapraszamy do odkrycia smaków naszej Wołowiny z Warzywami. Idealnie duszona wołowina, podana z bogatym, soczystym garniturem warzywnym – to przepis na dopieszczenie wszystkich smakoszy. Ta aromatyczna potrawa, wykonana z zastosowaniem starannej techniki duszenia, nie tylko doskonale smakuje, ale także łączy w sobie wartości odżywcze, które są korzystne dla zdrowia. Wołowina gotowana z warzywami to także fantastyczna propozycja dla osób starających się o zbilansowaną dietę. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zachwyci niejedno podniebienie.
admin
Składniki:
- 400 g mięsa wołowego lub cielęcego
- 1 papryka (czerwona lub żółta)
- 2 małe cukinie
- 2 marchewki
- 1 cebula (czerwona lub biała)
- kawałek imbiru
- 20 ml sosu sojowego (opcjonalnie)
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
Wołowina z warzywami – jak zrobić?
-
1.
Marchewkę, cebulę i imbir obrać ze skórki. Paprykę oczyścić. Wszystkie warzywa pokroić na słupki. -
2.
Mięso pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić mięso. Przesmażyć przez 2 minuty na dużym ogniu. Sciągnąć z patelni. -
3.
Na tę samą patelnię dodać cebulę i imbir; chwilę podsmażyć pod przykryciem (dodając odrobinę wody). Po chwili dodać marchewkę, a po 5 minutach paprykę i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Teraz dodać również cukinię i poczekać 2 minuty, aż zmieknie. Warzywa musza pozostać lekko chrupiące. -
4.
Do warzyw dodać mięso i podsmażyć przez 1 minutę (już bez przykrycia). Na sam koniec, według uznania, można dodać sos sojowy. -
5.
Tak przygotowaną potrawkę podawać posypaną świeżą natką pietruszki z ryżem lub chlebem. Buon Appetito!
xxxx – dodatkowe informacje
Mięso wołowe lub cielęce należy smażyć jak najkrócej, w ten sposób będzie mięciutkie i soczyste!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami
Następny przepis: Wołowina z pieczarkami