Wołowina z pieczarkami
Wołowina z pieczarkami to wykwintne danie, które łączy w sobie elegancję klasyki i prostotę wykonania. Wyśmienity smak wołowiny doskonale komponuje się z aromatem pieczarek oraz dodatkowych składników, które nadają potrawie niepowtarzalnego charakteru. Wołowina z pieczarkami to wspaniały pomysł na obiad rodzinny, romantyczną kolację we dwoje, czy też eleganckie przyjęcie dla znajomych. Rozkoszuj się bogactwem smaków i aromatów, które ożywiają każdy kęs tego pysznego dania. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki i poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, aby cieszyć się prawdziwą ucztą.
admin
Składniki:
- Wołowina chuda ok.70dkg
- Pieczarki 30dkg
- Cebula 2 średnie
- Marchewka 1 szt.
- Masło 1/4 kostki
- Natka pietruszki 3 gałązki
- Pieprz czarny, wegeta, rozmaryn suszony, sól
- śmietana 18% 2 łyżki
Wołowina z pieczarkami – jak zrobić?
- Umytą wołowinę kroimy w cieńkie paski, wczucić na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć ciągle mieszając.
- Na drugiej patelni na maśle podsmażyć cebulkę pokrojoną w cieńkie piórka, jak lekko się zrumieni wrzucamy pokrojone pieczarki.
- Pieczarki smażymy doprawiając solą i pieprzem.
- Gdy wołowina jest usmażona podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięska.
- Gdy woda odparowała i mięsko jest miękkie, wrzucamy pieczarki, utartą marchew, pokrojoną natkę, doprawiamy do smaku i dusimy 5-8 min.
- Na koniec dajemy 2 łyżki śmietany, wymieszać, zagotować i gotowe.
Wołowina z pieczarkami – dodatkowe informacje
Można podawać z pieczywem, makaronem lub ziemniakami.