WŁOSKIE SPAGHETTI Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM

WŁOSKIE SPAGHETTI Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM

Rozkoszuj się smakiem Włoch bez opuszczania własnej kuchni, dzięki temu przepisowi na włoskie spaghetti z wędzonym na zimno łososiem. Ten wykwintny obiad czerpie z doskonałości aromatycznej kuchni śródziemnomorskiej, łącząc jedwabiste, delikatnie al dente spaghetti z bogatym, wędzonym łososiem. To porywające połączenie smaków jest zarówno pożywne, jak i smaczne. Makaron z łososiem wędzonym na zimno to danie, które z pewnością zadowoli wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Idealny na kolację czy specjalny posiłek, ten przepis z łatwością przekształci twój codzienny jadłospis w ucztę pełną smaków!

Składniki:

  • 500g makaronu spaghetti (może być razowy)
  • 200-250 g łososia wędzonego na zimno (może być tzw. sałatkowy-już pokrojony)
  • słodka śmietana 18% polecam serdecznie „Łaciatą” LUB jogurt grecki
  • 2 średnie cebulki
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Włoskie spaghetti z wędzonym na zimno łososiem – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie z oliwą z oliwek, aby się zeszkliła. Kroimy w kosteczkę łososia i dorzucamy do cebuli, mocno pieprzymy. Kiedy łosoś się delikatnie zetnie, całość ściągamy na chwilę z gazu. Połowę łososia z cebulką miksujemy blenderem na jednolitą masę. Wrzucamy z powrotem na patelnię, do drugiej części naszego sosu. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Śmietany ma być tyle, by zrobił się sos – nie za gęsty i nie za wodnisty. Pieprzymy po raz kolejny, NIE SOLIMY, gdyż łosoś sam w sobie jest słony. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy.

WŁOSKIE SPAGHETTI Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM – dodatkowe informacje

Można zastosować makaron razowy.

Czarny pieprz smakuje w tej potrawie lepiej niż biały czy tez kolorowy.

Dla osób na diecie polecam zastąpienie śmietany jogurtem greckim/bałkańskim.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Włoskie spaghetti al pomodoro
Następny przepis: Włoskie risotto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode