Włoskie risotto

Włoskie risotto

Risotto, wywodzące się z romantycznego serca Włoch, to prawdziwy kulinarny klejnot. To danie, które łączy smaki i aromaty, jest w stanie przekazać tę niepowtarzalną włoską atmosferę. Dzisiaj prezentujemy przepis na tradycyjne Włoskie Risotto, które swój niepowtarzalny smak zawdzięcza świeżym składnikom i prostocie przygotowania. Różne smaki mieszają się harmonijnie, tworząc danie, które jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale również estetycznie atrakcyjne. Doskonałe jako samodzielny posiłek, na romantyczną kolację czy elegancką kolację ze znajomymi. Ta kwintesencja włoskiej kuchni zaspokoi każde podniebienie. Czyż nie brzmi kusząco? Zróbmy to razem, przygotujmy nasze włoskie risotto.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 młoda cukinia
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • garść szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta soli, pieprzu i kurkumy

Włoskie risotto – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek rozgnieść. Przesmażyć oba składniki na oliwie. Dodać do tego ryż i dokładnie wymieszać.
  2. W następnej kolejności pokroić cukinię na krążki, a każdy krążek na ćwiartki. Pomidory odsączyć z zalewy i drobniutko poszatkować. Boczek pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu cukinię, pomidory, boczek i dalej przesmażać. Dodać przyprawy
  3. Kiedy ryż będzie szklisty wlewamy pierwszą partię bulionu, aby zakryła całą potrawę. Na wolnym ogniu dusimy do momentu aż płyn wyparuje. Wtedy wlewamy kolejną partię bulionu i znów czekamy aż wyparuje. W sumie ryż powinien dusić się w bulionie około 20 minut. Zestawiamy ryż z ognia i do gorącego dodajemy masło. Mieszamy. Posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.

xxxx – dodatkowe informacje

Konsystencja risotta powinna być lekko płynna i kremowa, dlatego raczej podaje się je w głębokich talerzach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WŁOSKIE SPAGHETTI Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM
Następny przepis: Włoskie grzanki (bruschetta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode