Włoskie grzanki (bruschetta

Włoskie grzanki (bruschetta

Jeżeli szukasz oryginalnej, pełnej świeżości przekąski, to grzanki włoskie – bruschetta, będą idealnym rozwiązaniem. Ten popularny we Włoszech przysmak, dzięki swojej prostocie i uniwersalności, podbił serca smakoszy na całym świecie. Charakterystyczne dla niego jest połączenie chrupiącej bagietki z dojrzałymi pomidorami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Bruschetta jest perfekcyjnym przykładem, jak z kilku prostych składników można stworzyć wyjątkowy smak, który dostarczy prawdziwej eksplozji doznań. Niezależnie od pory dnia, tego rodzaju grzanki włoskie idealnie sprawdzą się zarówno na szybki lunch, jak i jako przystawka podczas wieczornych spotkań.

Składniki:

  • bagietka
  • 25 dag mozzarelli
  • 3 średnie pomidory
  • olej
  • 2 średnie cebule
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Włoskie grzanki (bruschetta – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Bagietkę kroimy w 1-cm kromki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, ucieramy z masłem. Smarujemy pieczywo.
  2. 2.
    Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w małą kostkę. Krótko podsmażamy razem z cebulą. Doprawiamy do smaku bazylią, solą i pieprzem. Rozkładamy na pieczywie.
  3. 3.
    Na wierzchu układamy po plastrze mozzarelli. Zapiekamy 10 minut w temp. 180 °C.

Włoskie grzanki (bruschetta) – dodatkowe informacje

Mozzarellę możemy zastąpić żółtym serem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Włoskie penne rigate
Następny przepis: WŁOSKIE CIASTO WIELKANOCNE - GOŁĘBICA (COLOMBA)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode