Włoskie penne rigate
„Tutaj prezentujemy klasyczny przepis na włoskie Penne Rigate, doskonały na tych, którzy cenią sobie prostotę i mocne, autentyczne smaki. Tradycyjne dani włoskiej kuchni są różnorodne i pełne bogatych, nasyconych smaków a nadzwyczajna jakość posiłku kryje się w wykorzystaniu świeżych, naturalnych składników. Penne Rigate to rodzaj makaronu, który świetnie łączy się z różnymi sosami, dodającym potrawie wyrazistości. Ten szybki, łatwy i smaczny przepis jest idealny na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Zapraszamy do odkrywania wspaniałych smaków kuchni włoskiej z wykorzystaniem tego wyjątkowego przepisu.”
admin
Składniki:
- 40 dag makaronu penne rigate
- 20 dag pieczarek
- 10 dag chudego boczku
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przepis na włoskie penne rigate
-
1.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, podgrzewamy na suchej patelni i odparowujemy wodę. Dodajemy oliwę i czosnek. Wszystko razem smażymy kilka minut. -
2.
Osobno podsmażamy boczek pokrojony w paski lub małą kostkę, wkładamy pieczarki i wlewamy wino, mieszamy. Gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Gotowe danie mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. -
3.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z pieczarkami. Danie posypujemy szczypiorkiem.
Włoskie penne rigate – dodatkowe informacje
● Boczek możemy zastąpić dowolną kiełbasą lub wędliną.
● Zamiast przecieru pomidorowego do potrawy możemy użyć świeżego, drobno pokrojonego lub
zmiksowanego pomidora.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: WŁOSKIE SPAGHETTI Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM
Następny przepis: Włoskie grzanki (bruschetta