Włoskie penne rigate

Włoskie penne rigate

„Tutaj prezentujemy klasyczny przepis na włoskie Penne Rigate, doskonały na tych, którzy cenią sobie prostotę i mocne, autentyczne smaki. Tradycyjne dani włoskiej kuchni są różnorodne i pełne bogatych, nasyconych smaków a nadzwyczajna jakość posiłku kryje się w wykorzystaniu świeżych, naturalnych składników. Penne Rigate to rodzaj makaronu, który świetnie łączy się z różnymi sosami, dodającym potrawie wyrazistości. Ten szybki, łatwy i smaczny przepis jest idealny na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Zapraszamy do odkrywania wspaniałych smaków kuchni włoskiej z wykorzystaniem tego wyjątkowego przepisu.”

Składniki:

  • 40 dag makaronu penne rigate
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag chudego boczku
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przepis na włoskie penne rigate

  • 1.
    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, podgrzewamy na suchej patelni i odparowujemy wodę. Dodajemy oliwę i czosnek. Wszystko razem smażymy kilka minut.
  • 2.
    Osobno podsmażamy boczek pokrojony w paski lub małą kostkę, wkładamy pieczarki i wlewamy wino, mieszamy. Gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Gotowe danie mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3.
    Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z pieczarkami. Danie posypujemy szczypiorkiem.

Włoskie penne rigate – dodatkowe informacje

● Boczek możemy zastąpić dowolną kiełbasą lub wędliną.
● Zamiast przecieru pomidorowego do potrawy możemy użyć świeżego, drobno pokrojonego lub
zmiksowanego pomidora.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WŁOSKIE SPAGHETTI Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM
Następny przepis: Włoskie grzanki (bruschetta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode