WŁOSKIE SPAGHETTI Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM
Rozkoszuj się smakiem Włoch bez opuszczania własnej kuchni, dzięki temu przepisowi na włoskie spaghetti z wędzonym na zimno łososiem. Ten wykwintny obiad czerpie z doskonałości aromatycznej kuchni śródziemnomorskiej, łącząc jedwabiste, delikatnie al dente spaghetti z bogatym, wędzonym łososiem. To porywające połączenie smaków jest zarówno pożywne, jak i smaczne. Makaron z łososiem wędzonym na zimno to danie, które z pewnością zadowoli wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Idealny na kolację czy specjalny posiłek, ten przepis z łatwością przekształci twój codzienny jadłospis w ucztę pełną smaków!
admin
Składniki:
- 500g makaronu spaghetti (może być razowy)
- 200-250 g łososia wędzonego na zimno (może być tzw. sałatkowy-już pokrojony)
- słodka śmietana 18% polecam serdecznie „Łaciatą” LUB jogurt grecki
- 2 średnie cebulki
- pieprz
- oliwa z oliwek
Włoskie spaghetti z wędzonym na zimno łososiem – jak zrobić?
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie z oliwą z oliwek, aby się zeszkliła. Kroimy w kosteczkę łososia i dorzucamy do cebuli, mocno pieprzymy. Kiedy łosoś się delikatnie zetnie, całość ściągamy na chwilę z gazu. Połowę łososia z cebulką miksujemy blenderem na jednolitą masę. Wrzucamy z powrotem na patelnię, do drugiej części naszego sosu. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Śmietany ma być tyle, by zrobił się sos – nie za gęsty i nie za wodnisty. Pieprzymy po raz kolejny, NIE SOLIMY, gdyż łosoś sam w sobie jest słony. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy.
WŁOSKIE SPAGHETTI Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM – dodatkowe informacje
Można zastosować makaron razowy.
Czarny pieprz smakuje w tej potrawie lepiej niż biały czy tez kolorowy.
Dla osób na diecie polecam zastąpienie śmietany jogurtem greckim/bałkańskim.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Włoskie spaghetti al pomodoro
Następny przepis: Włoskie risotto