WIGILIJNE ŚLEDZIE W ZALEWIE

WIGILIJNE ŚLEDZIE W ZALEWIE

Śledzie to nieodłączny element polskich tradycji kulinarnej, szczególnie podczas wigilijnej kolacji. Ich delikatne mięso i charakterystyczny smak są niebywale cenione przez wielu smakoszy. Prezentowany przepis na śledzie w zalewie jest znakomitym urozmaiceniem wigilijnego stołu. Pięknie prezentują się na świątecznej tafli, a ich smak jest niepowtarzalny. Śledzie są marynowane w specjalnej zalewie, której składniki idealnie podkreślają smak ryby, dodając delikatności i wyjątkowości. Ta propozycja to pyszne śledzie na Wigilię. To idealne rozwiązanie dla osób, które szukają nowych inspiracji na wigilijne przepisy z wykorzystaniem śledzi.

Składniki:

  • 1 kg śledzi
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5-2 duże cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • marynowane pieczarki (u mnie marynowana kukurydza)
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie

Wigilijne śledzie w zalewie – jak zrobić?

  1. Śledzie wymoczyć, pokroić na kawałki. Przyprawy zagotować w wodzie z octem, dodać pokrojoną w grube plastry połowę cebuli, a na koniec dodać grubo pokrojone pieczarki. Zagotować i przestudzić. Chłodną zalewą zalać śledzie. Najlepiej smakują po kilku dniach.

Słowa kluczowe: śledzie marynowane na wigilię, pyszne śledzie na wigilię, śledzie na wigilię przepisy

WIGILIJNE ŚLEDZIE W ZALEWIE – dodatkowe informacje

warto zrobić je kilka dni wcześniej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijny barszcz
Następny przepis: Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode