Wigilijny barszcz

Wigilijny barszcz

Dziś skupimy się na jednym z najważniejszych dań Wigilijnego wieczoru – czerwonym barszczu. Jest to danie tradycyjne, które króluje na wielu świątecznych stołach zarówno ze względu na walory smakowe, jak i symboliczne. To, jak wyjdzie wigilijny barszcz, często stanowi przedmiot domowych dyskusji. Przepis na czerwony barszczyk wigilijny jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, by każdego roku zaskakiwać gości niebywałym aromatem oraz smakiem. W naszym przepisie skupimy się na tym, jak zrobić pyszny i aromatyczny barszcz na Wigilię, korzystając z tradycyjnych składników. Checie dowiedzieć się, jak ugotować idealny świąteczny barszcz czerwony?

Składniki:

  • 1 kilogram buraczków
  • pęczek włoszczyzny
  • 3-4 litry wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka majeranku
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny

Wigilijny barszcz – jak zrobić?

  1. Włoszczyznę myjemy i wkładamy do garnka.
  2. Buraczki obieramy, myjemy i kroimy każdego na 4 części.
  3. Dodajemy buraczki do włoszczyzny.
  4. Zalewamy garnek z warzywami na barszcz zimną wodą, dodaj przyprawy ziele angielskie, liście laurowe,czosnek, sól i pieprz oraz cukier. Dopiero w połowie gotowania dodaj majeranek.
  5. Taki barszcz gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny. Następnie przecedź nasz barszcz do innego garnka. Warzywa włóż ponownie do garnka w którym się gotował nasz barszcz i zalej 1 litrem wody i około 30 minut gotuj ponownie. W warzywach pozostało dużo aromatu z buraczków i w ten sposób go wydobędziemy. Po 30 minutach znów przecedź barszcz, a warzywa wyrzuć.
  6. Tak przygotowany barszcz doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem, cukrem, solą i pieprzem.

Wigilijny barszcz – dodatkowe informacje

Nie zalewaj nigdy warzyw gorąca wodą, ponieważ ścinają się ich włókna i nie wydobędziesz odpowiedniego smaku. Doprawiamy pod swój smak. Barszcz można podać w filiżance jak i na talerzu, np. z uszkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijnjny barsz grzybowy
Następny przepis: Wigilijne uszka z suszonymi grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode