Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

Celebrowanie Wigilii bez tradycyjnych potraw, takich jak pierogi, byłoby nie do pomyślenia. Jedną z mniej znanych, ale niezwykle smacznych odmian są pierogi z suszoną śliwką. To idealna propozycja dla osób pragnących spróbować czegoś innego tego roku. Delikatne ciasto pełne jest słodkiego niespodziankowego nadzienia, podkreślonegłością charakterystyczną dla suszonych śliwek. Poznań twej Wigilijnej kolacji dodadzą one nieco oryginalności i z pewnością zdobędą wielu miłośników. Wyjątkowy smak pierogi z suszonymi śliwkami to mieszanka tradycji i nowatorskiego podejścia do wigilijnej kuchni. To potwierdza, że eksperymentowanie z klasyką może przynieść naprawdę apetyczne rezultaty.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół małej łyżeczki soli
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • 20 dag suszonych śliwek
  • masło do polania
  • sól do gotowania
  • woda do gotowania
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Możemy nie potrzebować całej wody. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.
  2. 2.
    Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę (jeżeli śliwki są duże można przekroić je na pół) i zlepiamy formując pierogi.
  3. 3.
    Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i podajemy. Smacznego.

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką – dodatkowe informacje

Do pierogów najlepiej użyć śliwek bardzo dobrej jakości. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WIGILIJNE ŚLEDZIE W ZALEWIE
Następny przepis: Wigilijne paszteciki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode