Wigilijne paszteciki
Tradycyjnie, jednym z najważniejszych elementów polskiego stołu wigilijnego są paszteciki. Te małe, kształtne ciasteczka, wypełnione różnorodnym farszem, potrafią zdobić każdą świąteczną ucztę. Paszteciki wigilijne obfitują w rozmaitość smaków, od kapusty z grzybami, przez cebulę z kaszą gryczaną, aż po farsz warzywny. Ich aromatyczne i przyciągające zapachy niewątpliwie przyciągają wzrok i apetyt wszystkich przybyłych gości. Są doskonałym urozmaiceniem dla wegańskich potraw, stanowiąc jednocześnie pyszne danie dla osób niejedzących mięsa. Bez względu na wybrany farsz, paszteciki wigilijne to absolutny must-have każdej rodziny.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej typ 450
- 50 g świeżych drożdży
- około 2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu naturalnego (u mnie leśny)
- 150 ml oleju
- 200 g miękkiego masła
- Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g mrożonych leśnych grzybów
- 3-4 szalotki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól morska
- Pieprz ziołowy
- pieprz kolorowy
- Do posmarowania: 2 żółtka rozmącone z 2 łyżkami mleka
- Do posypania: mieszanka rozkruszonych orzechów
Wigilijne paszteciki – jak zrobić?
-
1.
Farsz:
na oleju podsmażam pokrojone szalotki. Dokładam grzyby i kapustę. Mieszam, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku, studzę. -
2.
W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki ciasta. Końcówką hak wyrabiam ciasto. Ciasto zdejmuję z haka, formuję kulę, przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia. -
3.
Wyrośnięte ciasto dzielę na porcje po około 200 g. Każdą porcję wałkuję na cienki, okrągły placek. Placki smaruję masłem, układam jeden na drugim. Ostatniego placka nie smaruję. -
4.
Z tak przygotowanego ciasta odcinam kawałek. Wałkuję podłużny placek. Przez środek układam farsz grzybowo-kapuściany. Brzegi ciasta zawijam do środka, zlepiam i formuję wałeczek. Układam zlepieniem do spodu.
Każdy wałeczek kroję na kawałki równej wielkości.
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam pozostawiam do wyrośnięcia. -
5.
Wyrośnięte paszteciki smaruję rozmąconym żółtkiem, posypuję orzechami. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180°C około 20 minut na złoty kolor.
Upieczone studzę na kratce.
Wigilijne paszteciki – dodatkowe informacje
Paszteciki wigilijne można przygotować 1-2 dni wcześniej i podgrzać w nagrzanym piecyku przez 4-5 minut. Będą równie pyszne i chrupiące jak od razu po upieczeniu. Takie paszteciki idealnie smakują z czerwonym barszczykiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijne pierogi z suszoną śliwką
Następny przepis: Wigilijna zupa rybna z karpia