Wigilijne paszteciki

Wigilijne paszteciki

Tradycyjnie, jednym z najważniejszych elementów polskiego stołu wigilijnego są paszteciki. Te małe, kształtne ciasteczka, wypełnione różnorodnym farszem, potrafią zdobić każdą świąteczną ucztę. Paszteciki wigilijne obfitują w rozmaitość smaków, od kapusty z grzybami, przez cebulę z kaszą gryczaną, aż po farsz warzywny. Ich aromatyczne i przyciągające zapachy niewątpliwie przyciągają wzrok i apetyt wszystkich przybyłych gości. Są doskonałym urozmaiceniem dla wegańskich potraw, stanowiąc jednocześnie pyszne danie dla osób niejedzących mięsa. Bez względu na wybrany farsz, paszteciki wigilijne to absolutny must-have każdej rodziny.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 kg mąki pszennej typ 450
    • 50 g świeżych drożdży
    • około 2 szklanki mleka
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżki miodu naturalnego (u mnie leśny)
    • 150 ml oleju
    • 200 g miękkiego masła
  • Farsz:
    • 500 g kapusty kiszonej
    • 500 g mrożonych leśnych grzybów
    • 3-4 szalotki
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • Sól morska
    • Pieprz ziołowy
    • pieprz kolorowy
  • Do posmarowania: 2 żółtka rozmącone z 2 łyżkami mleka
  • Do posypania: mieszanka rozkruszonych orzechów

Wigilijne paszteciki – jak zrobić?

  1. 1.
    Farsz:
    na oleju podsmażam pokrojone szalotki. Dokładam grzyby i kapustę. Mieszam, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku, studzę.
  2. 2.
    W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki ciasta. Końcówką hak wyrabiam ciasto. Ciasto zdejmuję z haka, formuję kulę, przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia.
  3. 3.
    Wyrośnięte ciasto dzielę na porcje po około 200 g. Każdą porcję wałkuję na cienki, okrągły placek. Placki smaruję masłem, układam jeden na drugim. Ostatniego placka nie smaruję.
  4. 4.
    Z tak przygotowanego ciasta odcinam kawałek. Wałkuję podłużny placek. Przez środek układam farsz grzybowo-kapuściany. Brzegi ciasta zawijam do środka, zlepiam i formuję wałeczek. Układam zlepieniem do spodu.
    Każdy wałeczek kroję na kawałki równej wielkości.
    Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam pozostawiam do wyrośnięcia.
  5. 5.
    Wyrośnięte paszteciki smaruję rozmąconym żółtkiem, posypuję orzechami. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180°C około 20 minut na złoty kolor.
    Upieczone studzę na kratce.

Wigilijne paszteciki – dodatkowe informacje

Paszteciki wigilijne można przygotować 1-2 dni wcześniej i podgrzać w nagrzanym piecyku przez 4-5 minut. Będą równie pyszne i chrupiące jak od razu po upieczeniu. Takie paszteciki idealnie smakują z czerwonym barszczykiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijne pierogi z suszoną śliwką
Następny przepis: Wigilijna zupa rybna z karpia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode