WIGILIJNE ŚLEDZIE W ZALEWIE
Śledzie to nieodłączny element polskich tradycji kulinarnej, szczególnie podczas wigilijnej kolacji. Ich delikatne mięso i charakterystyczny smak są niebywale cenione przez wielu smakoszy. Prezentowany przepis na śledzie w zalewie jest znakomitym urozmaiceniem wigilijnego stołu. Pięknie prezentują się na świątecznej tafli, a ich smak jest niepowtarzalny. Śledzie są marynowane w specjalnej zalewie, której składniki idealnie podkreślają smak ryby, dodając delikatności i wyjątkowości. Ta propozycja to pyszne śledzie na Wigilię. To idealne rozwiązanie dla osób, które szukają nowych inspiracji na wigilijne przepisy z wykorzystaniem śledzi.
admin
Składniki:
- 1 kg śledzi
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1,5-2 duże cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- marynowane pieczarki (u mnie marynowana kukurydza)
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
Wigilijne śledzie w zalewie – jak zrobić?
- Śledzie wymoczyć, pokroić na kawałki. Przyprawy zagotować w wodzie z octem, dodać pokrojoną w grube plastry połowę cebuli, a na koniec dodać grubo pokrojone pieczarki. Zagotować i przestudzić. Chłodną zalewą zalać śledzie. Najlepiej smakują po kilku dniach.
Słowa kluczowe: śledzie marynowane na wigilię, pyszne śledzie na wigilię, śledzie na wigilię przepisy
WIGILIJNE ŚLEDZIE W ZALEWIE – dodatkowe informacje
warto zrobić je kilka dni wcześniej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijny barszcz
Następny przepis: Wigilijne pierogi z suszoną śliwką