Wigilijne krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Wigilijne krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Te wyjątkowe, wigilijne paszteciki z pieczarkami to idealne danie na rozpoczęcie Wigilijnego wieczoru. Połączenie kruchej, delikatnej ciasta drożdżowego z ciepłym, aromatycznym farszem pieczarkowym tworzy niezapomniane smakowe doznanie. Dzięki prostym składnikom i łatwości przygotowania, jest to danie, które z powodzeniem może stać się stałym elementem świątecznej tradycji. Paszteciki są lekkie, niezbyt duże, idealne na ciepły początek długiego, wigilijnego wieczoru. Zaufajcie nam, te paszteciki wigilijne z pieczrkami, to jedno z tych dań, które szybko znikają z wigilijnego stołu.

Składniki:

  • CIASTO
  • 500 g mąki
  • 150 g margaryny do pieczenia
  • 42 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • FARSZ
  • 500 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 125 ml śmietany
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia pieczarek
  • Do posmarowania pasztecików potrzebne będzie nam jajko i kminek.

Wigilijne krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Wszystkie produkty do wykonania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Wykonanie ciasta na paszteciki rozpoczynamy od rozdrobnienia drożdży w śmietanie. Następnie w osobnym naczyniu musimy rozbełtać jajka, żółtka i mleko przy pomocy widelca. Mąkę przesiewamy, na tarle ścieramy margarynę, dodajemy drożdże i jajka. Wszystko wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego aż powstanie sprężyste ciasto. Ciasto nie musimy zostawiać do wyrastania. Możemy je od razu wałkować i tworzyć paszteciki.
  3. Wykonanie farszu: Na tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Dusimy całość do miękkości, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. W niedużym naczyniu łączymy śmietanę z jajkiem i wlewamy całość do pieczarek. Szybko mieszamy, dosypujemy bułkę tartą i natkę pietruszki. Mieszamy jeszcze chwilę i farsz zostawiamy do przestygnięcia. Po przestygnięciu pieczarek, możemy zabierać się za rozwałkowywanie ciasta.
  4. Ciasto rozwałkowujemy do grubości około 3 mm. Kroimy je nożem na podłużne kilkucentymetrowe pasy. Na każdy z nich nakładamy farsz i zlepiamy. Takie nafaszerowane rulony tniemy nożem na podobnej wielkości paszteciki.
  5. Gotowe paszteciki przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia blaszki, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem.
  6. Zostawiamy je do podrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik. Pieczemy je, aż się zarumienią.

Smacznego

xxxx – dodatkowe informacje

Paszteciki wigilijne z pieczarkami można mrozić. Ja obowiązkowo, robię z podwójnej porcji, aby część zamrozić. Wydaje mi się, że nawet lepiej smakują po przemrożeniu. Wyciągam je, gdy mamy na nie ochotę, lub gdy potrzebuję czegoś na Cito, bo goście w drodze :). Podgrzewam je w piekarniku, posypując po wierzchu żółtym serem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijne pierogi z suszoną śliwką
Następny przepis: Wigilijna zupa rybna z karpia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode