Wigilijne krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Te wyjątkowe, wigilijne paszteciki z pieczarkami to idealne danie na rozpoczęcie Wigilijnego wieczoru. Połączenie kruchej, delikatnej ciasta drożdżowego z ciepłym, aromatycznym farszem pieczarkowym tworzy niezapomniane smakowe doznanie. Dzięki prostym składnikom i łatwości przygotowania, jest to danie, które z powodzeniem może stać się stałym elementem świątecznej tradycji. Paszteciki są lekkie, niezbyt duże, idealne na ciepły początek długiego, wigilijnego wieczoru. Zaufajcie nam, te paszteciki wigilijne z pieczrkami, to jedno z tych dań, które szybko znikają z wigilijnego stołu.
admin
Składniki:
- CIASTO
- 500 g mąki
- 150 g margaryny do pieczenia
- 42 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- FARSZ
- 500 g pieczarek
- 2 małe cebule
- 125 ml śmietany
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła lub oleju do smażenia pieczarek
- Do posmarowania pasztecików potrzebne będzie nam jajko i kminek.
Wigilijne krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami – jak zrobić?
- Wszystkie produkty do wykonania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
- Wykonanie ciasta na paszteciki rozpoczynamy od rozdrobnienia drożdży w śmietanie. Następnie w osobnym naczyniu musimy rozbełtać jajka, żółtka i mleko przy pomocy widelca. Mąkę przesiewamy, na tarle ścieramy margarynę, dodajemy drożdże i jajka. Wszystko wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego aż powstanie sprężyste ciasto. Ciasto nie musimy zostawiać do wyrastania. Możemy je od razu wałkować i tworzyć paszteciki.
- Wykonanie farszu: Na tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Dusimy całość do miękkości, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. W niedużym naczyniu łączymy śmietanę z jajkiem i wlewamy całość do pieczarek. Szybko mieszamy, dosypujemy bułkę tartą i natkę pietruszki. Mieszamy jeszcze chwilę i farsz zostawiamy do przestygnięcia. Po przestygnięciu pieczarek, możemy zabierać się za rozwałkowywanie ciasta.
- Ciasto rozwałkowujemy do grubości około 3 mm. Kroimy je nożem na podłużne kilkucentymetrowe pasy. Na każdy z nich nakładamy farsz i zlepiamy. Takie nafaszerowane rulony tniemy nożem na podobnej wielkości paszteciki.
- Gotowe paszteciki przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia blaszki, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem.
- Zostawiamy je do podrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik. Pieczemy je, aż się zarumienią.
Smacznego
xxxx – dodatkowe informacje
Paszteciki wigilijne z pieczarkami można mrozić. Ja obowiązkowo, robię z podwójnej porcji, aby część zamrozić. Wydaje mi się, że nawet lepiej smakują po przemrożeniu. Wyciągam je, gdy mamy na nie ochotę, lub gdy potrzebuję czegoś na Cito, bo goście w drodze :). Podgrzewam je w piekarniku, posypując po wierzchu żółtym serem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijne pierogi z suszoną śliwką
Następny przepis: Wigilijna zupa rybna z karpia