Wieprzowina z pieczarkami
Wieprzowina z pieczarkami to danie, które zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienie. Jest to smakowite połączenie soczystych kawałków wieprzowiny, pieczarek i wykwintnych przypraw. Proste składniki, które znajdziemy w każdej kuchni, tworzą prawdziwą symfonię smaku. Ten przepis nadaje się idealnie na rodzinny obiad lub szybki posiłek dla gości. Aromatyczna wieprzowina w towarzystwie pieczarek to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. To niezwykle uniwersalny przepis – można do niego dodać różne dodatki, takie jak warzywa czy sosy, tworząc coś jeszcze bardziej wyjątkowego. Gotowanie nigdy nie było tak proste, smaczne i satysfakcjonujące.
admin
Składniki:
- 65 dag odtłuszczonej łopatki wieprzowej
- 50 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka sosu sojowego
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- sól
- pieprz
Wieprzowina z pieczarkami – jak zrobić?
- Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę, oprószyłam solą i pieprzem.
- Czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyściłam i opłukałam, każdą pokroiłam na około 12 kawałków (nie za drobno).
- W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojone mięso i smażyłam chwilkę. Następnie dodałam posiekaną cebulę i czosnek.
- Kiedy mięso było zrumienione, a cebula zeszklona, dodałam pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki puściły sok i zmiękły, dolałam wrzącej wody, tak aby całość była zakryta płynem, dodałam sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy, i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu. Dwukrotnie uzupełniłam odparowaną wodę.
- W kubeczku dokładnie roztarłam mąkę z małą ilością zimnej wody, a następnie ze śmietaną, tak aby nie było grudek. Kiedy mięso było wystarczająco miękkie, wlałam do niego, mieszając, roztartą mąkę i majeranek. Pogotowałam chwilę, aby mąka przestała być surowa.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Podałam z kluskami śląskimi.
Wieprzowina z pieczarkami – dodatkowe informacje
wieprzowina, łopatka, pieczarki, cebula, śmietana
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijna kapusta z grochem
Następny przepis: Wietnamska zupa Pho