Wigilijna kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem

Czy może być coś bardziej symbolicznego dla polskiego stołu wigilijnego niż kapusta z grochem? Ten tradycyjny przepis przynosi wspomnienia o rodzinnych świętach, ciepłu domowego ogniska i przytulnej atmosferze. Wariacji na temat kapusty z grochem jest wiele, ale prezentowany tu przepis to ten najbardziej klasyczny, zawierający jedynie podstawowe składniki: kapustę, groch i ziemniaki. Jest to danie satysfakcjonujące i pożywne, idealne na zimowy wieczór. Prosty, ale pełen smaku i tradycji – taki właśnie jest wigilijny przepis na kapustę z grochem.

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 30 dag grochu łuskanego
  • 30 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny, majeranek
  • masło do podsmażenia

Wigilijna kapusta z grochem – jak zrobić?

  1. Groch myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania- solimy.
  2. Kapustę kiszoną, gdy kwaśna, przepłukujemy zimną wodą, odlewamy. Gotujemy w wodzie- do miękkości. Dodajemy liść laurowy. Pod koniec gotowania wsypujemy sól.
  3. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Od razu tłuczemy tłuczkiem.
  4. Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę, szklimy na maśle.
  5. Wszystkie ciepłe jeszcze składniki łączymy razem. Doprawiamy do smaku. Wsypujemy dosyć sporo pieprzu oraz majeranku. Dodajemy zmiażdżony w prasce- czosnek. Razem lekko jeszcze podgrzewamy.
  6. Podajemy w wieczór wigilijny, jako jedno z dań na uroczystej kolacji.
  7. Smacznego życzę 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Grochu łuskanego nie moczymy. Natomiast cały koniecznie moczymy, najlepiej na noc.

Kiszoną kapustę, gdy jest grubo poszatkowana, warto posiekać. Drobnej- nie trzeba.

Jeśli chcemy wersję nie postną, wówczas groch gotujemy na wędzonce lub zamiast masła stapiamy dosyć sporo skwarków. W tej wersji możemy użyć, jeśli ktoś lubi- zasmażki.

Danie jest smaczne, również odgrzane na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi
Następny przepis: Wigilijna kapusta z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode