Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami to tradycyjne, polskie danie, które nie może zabraknąć na żadnym wigilijnym stole. Kluczowym składnikiem tej potrawy są świeże lub suszone grzyby leśne, które w połączeniu z dobrze ugotowaną kapustą tworzą unikalny smak i aromat. Oczywiście nie można zapomnieć o swojskich przyprawach, które doskonale uzupełniają całość. Prezentowany tu przepis pozwoli nam stworzyć idealną wigilijną kapustę z grzybami, która na pewno przyciągnie do stołu wszystkich domowników. Co więcej, jest to potrawa, którą można przygotować z wyprzedzeniem i podgrzewać w dniu Wigilii.

Składniki:

  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 2-3 garście suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • olej lniany
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • sól, pieprz

Wigilijna kapusta z grzybami – jak zrobić?

  1. Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na kilka godzin, aby zmiękły. Następnie gotujemy je do miękkości.
  2. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  3. Ostudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody, a następnie drobno ją siekamy.
  4. Grzyby również drobno siekamy.
  5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy na oleju lnianym.
  6. Do przesmażonej cebuli dodajemy kapustę z grzybami i smażymy przez kilka minut.
  7. Doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: kapusta z grzybami na święta

Wigilijna kapusta z grzybami – dodatkowe informacje

Zamiast oleju lnianego możemy użyć zwykłego oleju.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijna kapusta z grochem
Następny przepis: Wietnamska zupa Pho

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode