Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku

Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku

Zapraszamy na cudowną kulinarną podróż na brytyjską wieś z naszym przepisem na wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku. Ten smakowity, domowy obiad po angielsku przemówi do serca każdego smakosza mięsa. Brytyjska kuchnia ucieszy każdego filet z kurczaka, a dodatek sezonowych, pieczonych warzyw zdobi go, dodając bogactwa smaków. Czy szukasz inspiracji na niedzielny obiad z rodziną, czy po prostu chcesz wprowadzić odrobinę angielskiego klimatu do swojej kuchni, ten przepis na obiad po angielsku na pewno spełni wszystkie twoje kulinarny fantazje. Szlachetne składniki, proste przygotowanie i autentyczny wiejski smak – to wszystko czeka na Ciebie w naszym przepisie.

Składniki:

  • wiejski kurczak
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml czerwonego wina
  • 200 ml rosołu drobiowego
  • łyżka masła
  • 4 cebule
  • główka czosnku
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 marchwie
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mała cukinia
  • ćwiartka małej kapusty
  • 4 pomidory
  • 2 papryczki chili
  • papryka czerwona
  • świeże zioła (rozmaryn, oregano, natka pietruszki)
  • łyżeczka cukru lub miodu
  • ziele angielskie, liść laurowy

Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku – jak zrobić?

  1. 1.
    Kurczaka porcjujemy. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy na oliwie. Przekładamy do brytfanny, podlewamy winem, dodajemy masło i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Pieczemy około 45 – 50 minut pod przykryciem w 180 stopniach C.
  2. 2.
    Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy, aż warzywa zmiękną, a kurczak się ładnie przyrumieni.
  3. 3.
    Sos doprawiamy solą i cukrem/miodem do smaku.
  4. 4.
    Posypujemy zieleniną.

Sposób przygotowania:

Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku to pyszny obiad. Oto kilka prostych kroków, jak go przygotować:

Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku to pyszny obiad. Oto kilka prostych kroków, jak go przygotować:

1. Kurczaka porcjujemy. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy na oliwie. Przekładamy do brytfanny, podlewamy winem, dodajemy masło i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Pieczemy około 45 – 50 minut pod przykryciem w 180 stopniach C.

2. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy, aż warzywa zmiękną, a kurczak się ładnie przyrumieni.

3. Sos doprawiamy solą i cukrem/miodem do smaku.

4. Posypujemy zieleniną.

Smacznego!

Przepis na obiad po angielsku, filet z kurczaka po angielsku.

xxxx – dodatkowe informacje

Kurczaka możemy natrzeć ulubionymi przyprawami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiejski smalec z boczkiem i cebulką - pyszne smarowidło do chleba
Następny przepis: Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode