Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym

Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym

Kochasz chleb i pieczenie w domu? To mamy dla ciebie coś specjalnego. Przedstawiamy przepis na niezwykle aromatyczny wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym. To zdrowa alternatywa dla sklepowych pieczyw, którą warto wypróbować. Prosty do zrobienia, a jednocześnie dający ogromne możliwości smakowe. Zapach domowego pieczywa, jaki rozniesie się po Twoim domu, jest nie do zastąpienia. Chleb jest chrupiący z zewnątrz, a w środku miękki, z drobnymi ziarenkami maku. To doskonała propozycja dla osób ceniących tradycyjne smaki i domowe pieczenie. Zachęcamy do wypróbowania tego prostego przepisu na wiejski chleb na zakwasie!

Składniki:

  • Zakwas przygotowany 5 dni przed upieczeniem chleba:

    1 szklanka mąki pszennej typ 1850

    1 szklanka letniej wody

    Zaczyn przygotowany wieczorem przed upieczeniem chleba:

    6 łyżek zakwasu

    1/2 szklanki wody

    3/4 szklanki mąki pszennej typ 550

    Ciasto:

    5 szklanek mąki pszennej typ 550 + do podsypywania

    2 szklanki wody

    2 dag drożdży

    1/2 szklanki mąki żytniej – o typie 720

    1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850

    2 łyżeczki soli

    4 łyżki oleju

    1 łyżka cukru

    Dodatkowo:

    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia

    2 łyżki maku do posypania

Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym – jak zrobić?

  1. Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym
    1.
    Pierwszego dnia do słoja litrowego wlewam 1/2 szklanki wody, dodaje 1/2 szklanki mąki , mieszam , nakrywam gazą lub kawałkiem ściereczki , odstawiam w ciepłe miejsce , drugiego dnia dodaje 1/4 szklanki mąki i 1/4 szklanki wody, mieszam, nakrywam, odstawiam , trzeciego dnia dodaje 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki wody , mieszam , nakrywam , odstawiam , na czwarty dzień zakwas ma pęcherzyki i charakterystyczny zapach, jest gotowy.
  2. Wiejski chleb z makiem na pszennym zakwasie
    2.
    Dzień przed pieczeniem nastawiam zaczyn , do mąki i wody , dodaje zakwas , mieszam , nakrywam ściereczką , odstawiam w ciepłe miejsce . Na drugi dzień , do mieszanki mąk dodaje wyrośnięty zaczyn, wodę zmieszaną z drożdżami i cukrem, sól, olej , zagniatam sprężyste ciasto , do momentu aż będzie odstawało od ręki. Miskę wysypuję mąką , wkładam ciasto, nakrywam ściereczką.
  3. Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym
    3.
    Po 2 godzinach ciasto potroi swoją objętość.
  4. Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym
    4.
    Ciasto jeszcze raz zagniatam – krótko , formuje chleb, układam na blasze , smaruje mlekiem , posypuje makiem, pozostawiam w cieple na dwie godziny do wyrośnięcia . Chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni , piekę 30 minut , po tym czasie temperaturę zmniejszam do 180 stopni , piekę jeszcze ok. 40 minut.
  5. Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym
    5.
    5 minut przed końcem pieczenia chleb spryskuje go wodą , aby skórka była chrupiąca i błyszczała.

Porady – Dodatkowe informacje

Pozostały zakwas przechowuję w lodówce. Dzień przed wypiekiem kolejnego chleba, wyjmuję go z lodówki i dodaję łyżkę mąki oraz odrobinę wody. Mieszam i pozostawiam w ciepłym miejscu.

Z tej porcji można wypiec ogromny bochenek chleba, ale zawsze istnieje możliwość przygotowania dwóch mniejszych bochenków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku
Następny przepis: WIEJSKA KASZA JĘCZMIENNA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode