Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku
Zapraszamy na cudowną kulinarną podróż na brytyjską wieś z naszym przepisem na wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku. Ten smakowity, domowy obiad po angielsku przemówi do serca każdego smakosza mięsa. Brytyjska kuchnia ucieszy każdego filet z kurczaka, a dodatek sezonowych, pieczonych warzyw zdobi go, dodając bogactwa smaków. Czy szukasz inspiracji na niedzielny obiad z rodziną, czy po prostu chcesz wprowadzić odrobinę angielskiego klimatu do swojej kuchni, ten przepis na obiad po angielsku na pewno spełni wszystkie twoje kulinarny fantazje. Szlachetne składniki, proste przygotowanie i autentyczny wiejski smak – to wszystko czeka na Ciebie w naszym przepisie.
Składniki:
- wiejski kurczak
- sól morska
- pieprz kolorowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml czerwonego wina
- 200 ml rosołu drobiowego
- łyżka masła
- 4 cebule
- główka czosnku
- 4 młode ziemniaki
- 2 marchwie
- kawałek selera
- 2 łodygi selera naciowego
- mała cukinia
- ćwiartka małej kapusty
- 4 pomidory
- 2 papryczki chili
- papryka czerwona
- świeże zioła (rozmaryn, oregano, natka pietruszki)
- łyżeczka cukru lub miodu
- ziele angielskie, liść laurowy
Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku – jak zrobić?
-
1.
Kurczaka porcjujemy. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy na oliwie. Przekładamy do brytfanny, podlewamy winem, dodajemy masło i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Pieczemy około 45 – 50 minut pod przykryciem w 180 stopniach C. -
2.
Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy, aż warzywa zmiękną, a kurczak się ładnie przyrumieni. -
3.
Sos doprawiamy solą i cukrem/miodem do smaku. -
4.
Posypujemy zieleniną.
Sposób przygotowania:
Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku to pyszny obiad. Oto kilka prostych kroków, jak go przygotować:
Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku to pyszny obiad. Oto kilka prostych kroków, jak go przygotować:
admin
1. Kurczaka porcjujemy. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy na oliwie. Przekładamy do brytfanny, podlewamy winem, dodajemy masło i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Pieczemy około 45 – 50 minut pod przykryciem w 180 stopniach C.
2. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy, aż warzywa zmiękną, a kurczak się ładnie przyrumieni.
3. Sos doprawiamy solą i cukrem/miodem do smaku.
4. Posypujemy zieleniną.
Smacznego!
Przepis na obiad po angielsku, filet z kurczaka po angielsku.
xxxx – dodatkowe informacje
Kurczaka możemy natrzeć ulubionymi przyprawami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wiejski smalec z boczkiem i cebulką - pyszne smarowidło do chleba
Następny przepis: Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym