WIEJSKA KASZA JĘCZMIENNA
Składniki:
- 300 g kaszy jęczmiennej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- Ćwiartka selera
- Biała część pora
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 300 g boczku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Przyprawa uniwersalna warzywna
- Sól
Wiejska kasza jęczmienna – jak zrobić?
-
WYKONANIE:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie jak na opakowaniu. Warzywa obieramy i myjemy. Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę, cebulę także. Boczek ląduje na suchej patelni i smażymy aż wytopi się jego naturalny tłuszczyk dodajemy cebule i smażymy dalej. Marchew, pietruszkę korzeń i seler ścieramy na drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Por kroimy w kosteczkę jak się da oczywiście. Włoszczyzna ląduje na patelni przesmażamy wszystko razem na sam koniec dodajemy czosnek i posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowaną odcedzoną kaszę. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy razem z przyprawą uniwersalną, którą dodajemy wg uznania. Gotową kaszę podajemy z ulubionym mięsem, bądź jako samodzielne danie, bo smakuje wybornie.
WIEJSKA KASZA JĘCZMIENNA – Dodatkowe Informacje
Na sam koniec podgrzewania można dodać łyżkę masła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym
Następny przepis: Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami