Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami

Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami

Chcesz cieszyć się smakiem Austrii w domowym zaciszu? Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami to idealne rozwiązanie. Zdrowe, sycące danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza. Altanka Makłowicz zrobi Ci nastrój. Wersja przygotowana według przepisu Roberta Makłowicza jest znana ze swojej wyjątkowej głębi smaku i aromatu. Inspirując się jego recepturą stworzyliśmy coś, co przypomina klasyczną zupę grzybową Makłowicza, ale z dodatkiem kartoflów. Ta zupa ziemniaczana z grzybami to hybryda dwóch klasycznych dań. Jeżeli posiadasz Thermomixa, wykonanie tego przepisu będzie jeszcze łatwiejsze.

Składniki:

  • ziemniaki – 400 g
  • cebula – 2 szt.
  • surowy wędzony boczek – 100 g
  • marchewka – 2 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • selera – ¼ szt.
  • mąka tortowa – 2 łyżki
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • masło klarowane – 2 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • liść laurowy – 1 szt.
  • majeranek – 1 łyżka
  • mielony kminek – 1 łyżeczka
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • suszona natka pietruszki – 1 łyżeczka
  • suszone grzyby – 8 szt.
  • sól – do smaku
  • grubo mielony czarny pieprz – do smaku
  • bulion drobiowy – 2 l

Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami – jak zrobić?

  1. Opłukane grzyby, zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na godzinę. Następnie gotuję w wodzie w której się moczyły. Grzyby mają być ugotowane, ale nie rozgotowane. Odstawiam do przestygnięcia.
  2. W garnku rozgrzewam masło klarowane i olej, dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę, aż będzie lekko złota. Dodaję pokrojoną w marchewkę, seler, pietruszkę i boczek, smażę przez chwilę. Następnie dodaję mąkę i jeszcze przez chwilę smażę.
  3. Wlewam powoli zimny bulion, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
  4. Wkładam do garnka z zupą liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję, aż będą miękkie.
  5. Ugotowane grzyby kroję na mniejsze kawałki i razem z wywarem przekładam do zupy, jeszcze przez chwilę gotuję na wolnym ogniu.
  6. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami – dodatkowe informacje

*przepis z książki Roberta Makłowicza „Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku”. W oryginalnym przepisie zupa była doprawiona 4 łyżkami kwaśnej śmietany i 2 łyżkami octu jabłkowego, ja z tego zrezygnowałam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WIEJSKA KASZA JĘCZMIENNA
Następny przepis: WERESZCZAKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode