Węgierski Langosz

Węgierski Langosz

Langosz to tradycyjne węgierskie danie, które swoją popularność zdobyło na całym świecie. Jest to rodzaj płaskiego chleba smażonego na głębokim tłuszczu, serwowanego z różnymi dodatkami. Nasz przepis na węgierski langosz jest prosty i składa się z podstawowych składników, które łatwo można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. To doskonała alternatywa dla typowych fast foods, zwłaszcza że możemy sami zdecydować o jego składzie. Idealny na ciepłe, letnie wieczory spędzane z rodziną czy przyjaciółmi. Wypróbowanie tego przepisu to jak wycieczka kulinarna do serca Europy Środkowej.

Składniki:

  • 6 sztuk jajek
  • 500 gram mąki pszennej
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki (około 200 gramów)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 350 mililitrów mleka (+-)
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • śmietana lub sos czosnkowy
  • może być też tarty ser
  • ulubione dodatki co kto lubi

Węgierski langosz – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, po odlaniu przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, pozostawić do wystygnięcia.
    Do małej miseczki wlać 100 ml ciepłego mleka, wsypać cukier i pokruszyć drożdże, wymieszać, zasypać 1 łyżką mąki.
    Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić na 10-15 min, aż drożdże zaczną pracować.
    Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę, wsypać sól, wymieszać, wrzucić przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wlać część mleka (ilość mleka zależy od ziemniaków jakie mamy, mi starczyło 350 ml, a może tak być, że wyjdzie 400 ml), olej oraz zaczyn, wyrobić ciasto ręcznie lub robotem, ciasto ma być elastyczne, odchodzić od ręki, misy miksera.
    Misę smarujemy olejem, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
    Ciasto ma podwoić swoją objętość.
  2. Po tym czasie wyjąć na blat podsypany delikatnie mąką, uformować wałek, nożem przeciąć na 6 równych kawałków, w zależności od tego jak duże chcemy uzyskać placki.
    Z każdego kawałka uformować kulę, następnie spłaszczyć i rozwałkować na gr. 1-1,5 mm.
    Gotowe placki przykryć ściereczką.
    Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na złoto.
    Smażyłam na patelni średnicy 21 cm, olej sięgał 5-6 cm w górę.
  3. Gdyby podczas pieczenia w placku zaczął się robić bąbel, najlepiej go przygnieść łopatką do smażenia.
    Upieczone placki odkładać na ręcznik papierowy, następnie na talerz.

Słowa kluczowe: langosz, węgierski, przepis

Węgierski Langosz – dodatkowe informacje

Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie akurat z sosem czosnkowym, można ze śmietaną, jogurtem, posypane serem tartym.

Placki są dość syte i duże, także spokojnie nadają się na obiad jak i kolację.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Węgierska zupa gulaszowa
Następny przepis: Węgierska zupa fasolowo-paprykowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode