Węgierska zupa fasolowo-paprykowa

Węgierska zupa fasolowo-paprykowa

Węgierska zupa fasolowo-paprykowa to pyszne danie, które zdobyło popularność dzięki swoim złożonym smakom i aromatycznym składnikom. Tradycyjnie zapewniająca ciepło i komfort w chłodne dni, ta zupa jest nieodłącznym elementem kuchni węgierskiej. Sercem tej zupy są solidne składniki: fasola, papryka i papryka w proszku, które są nie tylko smaczne, ale również bogate w wartości odżywcze. Węgierska zupa fasolowo-paprykowa jest idealnym, sycącym daniem na obiad, które jednocześnie rozgrzewa i rozpieszcza kubki smakowe.

Składniki:

  • 250g suchej białej fasoli lub około 400g fasoli z puszki
  • trzy średniej wielkości papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula (około 100g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • 1 i pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 i pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki cukru
  • pieprz cayenne według uznania
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • około 1,5 litra dowolnego bulionu lub rosołu

Węgierska zupa fasolowo-paprykowa – jak zrobić?

  1. Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc. Następnie ugotować do miękkości.
  2. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać i zeszklić na oleju, Papryki pokroić w paseczki, marchewkę w talarki i dodać do podsmażonej cebuli. Całość smażyć co jakiś czas mieszając krótko tak aby warzywa pozostały al dente.
  3. Ugotowaną fasolę przełożyć do garnka zalać bulionem (ja wykorzystałam rosół z wczoraj) dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać podsmażone warzywa, pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 15-20 minut aby smaki się przegryzły.

Węgierska zupa fasolowo-paprykowa – dodatkowe informacje

Można skrócić czas przygotowania zupy dodając fasolę z puszki, wtedy zupę ugotujemy w kilka chwil. Ja jednak polecam ugotować fasolę samodzielnie, jest o wiele smaczniejsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Węgierski Langosz
Następny przepis: Wegetariańskie kotlety z kuskusem, pieczarkami i jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode