Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa to symbol kuchni Węgierskiej i niewątpliwie jedno z najbardziej poznawalnych dań naszych wschodnich sąsiadów. Tradycyjny, smakowity oraz sycący gulasz z całą pewnością oczaruje Cię swoim bogactwem smaków. Delikatna pieczona wołowina, małe kawałki szynki, pikantna papryka i mnóstwo cebuli to klucz do wykonania tego aromatycznego dania. Receptura węgierskiej zupy gulaszowej jest mocno ukorzeniona w tradycji i jest ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Pamiętaj, aby dobrze przyprawić danie, tak by uwidocznić bogactwo smaków węgierskiej ziemi.

Składniki:

  • wołowina bez kości – ½ kg
  • ziemniaki – 300 g
  • marchewka – 1 szt.
  • selera – ¼ szt.
  • czerwona papryka – 2 szt.
  • pomidory bez skórki – 1 puszka
  • duża cebula – 1 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • oliwa – 3 łyżki
  • wędzona słodka papryka w proszku – 2 łyżeczki
  • mielona ostra papryka – do smaku
  • kminek – ½ łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • bulion – 1 i ½ litra

Węgierska zupa gulaszowa – jak zrobić?

  1. 1.

    Posiekaną w drobną kostkę cebulę usmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mięso pokrojone w grubą kostkę. Obsmażone i lekko zrumienione mięso podlej odrobiną bulionu i duś pod przykryciem 15 minut.

  2. 2.

    Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Dolej tyle bulionu, aby cała zawartość garnka była nim przykryta i duś około 45 minut.

  3. 3.

    Gdy mięso lekko zmięknie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i sól. Gdy i one lekko zmiękną dodaj pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki, dolej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

  4. 4.

    Garnek zdejmij z ognia, dopraw zupę do smaku pieprzem, wędzoną słodką papryką w proszku, odrobiną ostrej papryki oraz w razie potrzeby solą.

Węgierska zupa gulaszowa – dodatkowe informacje

*czas gotowania uzależniony jest od jakości użytego mięsa


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Węgierski Kürtöskalács (kurtoszkołacz)
Następny przepis: Węgierski Langosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode