Węgierski Kürtöskalács (kurtoszkołacz)

Węgierski Kürtöskalács (kurtoszkołacz)

Zapraszamy na kulinarną podróż do serca Węgier, gdzie możemy skosztować przepysznej i uroczej potrawy, jaką jest Kürtöskalács, więcej znany jako węgierski kurtoszkołacz. Cieszący się dużą popularnością kołacz, to słodkość, której nie można pominąć podczas wizyty na Węgrzech. Tradycyjnie pieczony jest na ogniu, nadając mu chrupiącej skorupki. Esencją tego węgierskiego ciasta na wałku jest proste ciasto drożdżowe, które jest smażone aż do osiągnięcia złotego koloru. Szukając smacznego deseru z przymrużeniem oka do historii, kurtoszkołacz z pewnością spełni oczekiwania.

Składniki:

  • Na ciasto
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g stopionego masła
  • 300 ml mleka
  • 25g drożdży
  • szczypta soli
  • 4 wyparzone szklane butelki bez etykiet
  • Posypka
  • stopione masło (ok. 1 łyżka)
  • cukier kryształ
  • cynamon

Węgierski kürtöskalács (kurtoszkołacz) – jak zrobić?

  1. Drożdże dodać do 50 ml letniego mleka, wsypać trochę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać rozczyn z drożdży do pozostałych suchych i mokrych składników a następnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut.
  2. Po wyrośnięciu rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na duży prostokątny placek. Nożem do pizzy ciąć ciasto na długie (ok. 30 cm) prostokąty o długości krótszego boku 1,5-2,5 cm.
  3. Butelki posmarować olejem a paski ciasta nawinąć na nie tak, aby krawędzie się stykały. Kilka razy butelkę przeturlać jak wałek po blacie by paski przylegały do siebie. Ciasto posmarować masłem i obtoczyć w cukrze.
  4. Kürtöskalács piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C sprawdzając po 10 minutach co minutę czy się nie przypala (długość pieczenia zależy od grubości nawiniętego ciasta). Gorące obtoczyć w cynamonie uważając by nie poparzyć się o gorące butelki.

Węgierski Kürtöskalács (kurtoszkołacz) – dodatkowe informacje

Gotowe kołacze można obtaczać w posypce, kremie czekoladowym, orzechach, wiórkach kokosowych, roztopionej czekoladzie i wszystkim tym na co masz ochotę 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: węgierskie knedle z białego sera..
Następny przepis: Węgierskie ciastka weselne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode