Węgierskie ciastka weselne

Węgierskie ciastka weselne

„Węgierskie ciastka weselne” to prawdziwa legenda kuchni tamtejszego regionu. Są one nieodłącznym elementem każdego węgierskiego wesela. Słodkie, rozpływające się w ustach ciasteczka, które skradną serce każdego łasucha. Tradycyjny przepis trafia z pokolenia na pokolenie, a smak tych wypieków to esencja rodzinnych wspomnień. Węgierskie ciastka weselne to doskonała kombinacja prostych składników, które zamieniają się w magiczne, kuszące ciasteczka. Choć ich wykonanie wymaga cierpliwości, to efekt końcowy jest tego wart. Te ciasteczka to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, a także świetny pomysł na prezent dla bliskich. Czy jesteś gotowy, aby odkryć smak Węgier?

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • 3 żółtka
  • 250 g miękkiego masła
  • 7 g suchych drożdży (1 paczuszka)
  • Nadzienie:
  • 3 białka
  • 250 g cukru
  • 100 g mielonych orzechów (u mnie migdały)
  • 1 jajko do posmarowania
  • cukier puder

Węgierskie ciastka weselne – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść mikserem na gładkie ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na kwadrans do lodówki.
  2. Białko ubić na pianę mikserem na najniższych obrotach. Dodać cukier i zwiększyć obroty na najwyższe. Ubić na sztywną pianę. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy rozwałkować na długi, wąski kawałek. Posmarować 1/4 białka i posypać 1/4 orzechów. Zwinąć jeden dłuższy bok do środka, następnie drugi, tak aby się pokryły i powstał wałeczek. Jajko rozbić w kubeczku i rozbełtać, posmarować wałeczek. Następnie szklaneczką lub okrągłą foremką wyciąć półksiężyce. Podobnie postępować z trzema pozostałymi kawałkami.
  4. Ciasteczka kłaść na foremki wyłożone papierem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni 12-14 minut na złoto. Gorące ciasteczka posypać cukrem pudrem. Ilość ciastek zależy od wielkości foremki. Użyłam małej szklaneczki i wyszły mi trzy foremki ciastek. Smacznego!

Węgierskie ciastka weselne – dodatkowe informacje

Ważne jest, żeby piana była ubita na sztywno, inaczej będzie wyciekać z ciasteczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Węgierski Kürtöskalács (kurtoszkołacz)
Następny przepis: Węgierski Langosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode