Wegański ser z ziemniaka
Miłośnicy wegańskich przekąsek, z pewnością docenią ten przepis na wegański ser żółty ze ziemniaka. Dieta roślinna nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw, takich jak serowy dip do nachosów, sałatki czy kanapki. Ten przepis to dowód na to, że z powodzeniem można przygotować coś zdrowego, pysznego i podobnego do tradycyjnych serów na bazie produktów pochodzenia roślinnego. Kluczem do sukcesu jest tu wykorzystanie połączenia ziemniaków i specjalnych przypraw, które nadają serowi unikalny smak. Przekonaj się, że wegański ser żółty to idealna alternatywa dla produktów mlecznych!
admin
Składniki:
- 2 średnie ziemniaczki
- 1 średnia marchewka
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 1/4 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wegański ser z ziemniaka – jak zrobić?
- Umyj, obierz i ugotuj do miękkości ziemniaki i marchewkę.
- Przełóż warzywa do blendera, dodaj obrany czosnek, paprykę i płatki drożdżowe.
- By miksowanie szło szybciej dodaj bulion i całość zblenduj na gładką masę.
- Ser można od razu podawać, albo zamrozić i zetrzeć na tarce.
Słowa kluczowe: wegański ser żółty przepis
Wegański ser z ziemniaka – dodatkowe informacje
Ser wyśmienicie smakuje w zapiekankach, lub na tostach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegański krupnik z kaszą orkiszową
Następny przepis: Wegetariański placek ziemniaczany z warzywami