Wegetariański placek ziemniaczany z warzywami

Wegetariański placek ziemniaczany z warzywami

Przepis na wegetariański placek ziemniaczany z warzywami to doskonała opcja dla osób, które cenią sobie proste, smaczne i zdrowe posiłki. Zdrowe, pełne błonnika warzywa oraz ziemniaki to podstawa tego dania. To świetna alternatywa dla mięsnych placków, która zadowolę zarówno osoby na diecie wegetariańskiej, jak i miłośników warzyw. Warto dodać, że jest to przepis bardzo uniwersalny – można do niego wykorzystać praktycznie każde warzywa, które aktualnie mamy w lodówce, co sprawia, że jest to doskonała propozycja na wykorzystanie resztek. Placki wegetariańskie stanowią zarówno świetny pomysł na obiad, jak i na pyszną przekąskę.

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
  • 4 ziemniaki
  • łyżka mąki
  • łyżeczka śmietany 18%
  • jajko
  • pieprz
  • sól
  • Nadzienie:
  • 4 pieczarki
  • cebula
  • kawałek papryki zielonej i czerwonej
  • ser żółty gouda
  • przyprawa do pizzy
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Wegetariański placek ziemniaczany z warzywami – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy śmietanę, mąkę, jajko oraz przyprawy
  2. Cebulę smażymy na 2 łyżkach oleju, dodajemy pokrojone pieczarki oraz papryki, posypujemy delikatnie przyprawą do pizzy
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placka
  4. Placka przewracamy na drugą stronę i kładziemy nadzienie, cały czas smażymy na małym ogniu, siekamy nożem ser żółty i smażymy aż ser się rozpuści

xxxx – dodatkowe informacje

Placki wegetariańskie ziemniaczane z warzywami podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegański ser z ziemniaka
Następny przepis: wegański tort Shrek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode