Warzywna czapka Mikołaja

Warzywna czapka Mikołaja

Przygotowanie własnoręcznych dekoracji bożonarodzeniowych to świetny sposób na wprowadzenie świątecznej atmosfery do domu. Prezentowany przepis, o nazwie „Warzywna czapka Mikołaja”, to nie tylko oryginalny i efektowny dodatek na świąteczny stół, ale także zdrowe i kolorowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Swoją czerwono-zieloną kolorystyką przypomina typowy strój Mikołaja, a przyrządzone z naturalnych składników, z pewnością zachwyci nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem. Przygotujcie się na przepis, który wprowadzi was w świąteczny nastrój i zachwyci waszych bliskich.

Składniki:

  • 1 duża deska lub 3 małe na przystawki
  • ocet do namoczenia kalafiora
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • kilka czarnych oliwek
  • 6 plasterków zielonego ogórka
  • 1 awokado
  • 1 mały kalafior
  • dodatkowo ulubione sosy/pasty

Warzywna czapka mikołaja – jak zrobić?

  1. Warzywa myjemy, kroimy. Kalafiora rózyczkujemy i namaczamy w wodzie z octem.
  2. Przygotowane warzywa układamy na deskach. Zaczynamy od Twarzy z plastrów awokado, na których układamy plastry ogórków (oczy) i kakwałki oliwek. Dookoła układamy kalafiora. Na górze robimy czapkę z papryki i pompon z pomidorka. Dookoła brody układamy pomidorki.
  3. Gotową warzywną czapkę wystawiamy na stół tuż przed przyjściem gości – by zachować świeżość warzyw. Obok układam miseczki z sosami i pastami.

Warzywna czapka Mikołaja – dodatkowe informacje

Sosy i pasty które podamy mogą być dowolne, warto użyć przygotowanych samodzielnie, by mieć kontrolę nad składem dodatków.

Do tej przystawki polecam sos na bazie świeżej mięty z jogurtem, który świetnie pasuje do kalafiora, lub czosnkowo- koperkowy


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Warzywa z pieczarkami w zalewie octowej
Następny przepis: Warzywna pasta na kanapki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode