Warzywa z pieczarkami w zalewie octowej

Warzywa z pieczarkami w zalewie octowej

Warzywa z pieczarkami w zalewie octowej to smaczna propozycja, kiedy mamy ochotę na coś pikantnego i aromatycznego. Jest to przepis, przy którym możemy wykorzystać ulubione sezonowe warzywa, a pieczarki dodają mu specyficznego charakteru. Pieczarka jest wyjątkowym warzywem, które znakomicie komponuje się z zarówno z octem jak i z innymi warzywami. Ta potrawa to świetny pomysł na domową przetwórnictwo, dzięki której będziemy mogli cieszyć się smakiem lata w zimowe dni. Ta smaczna i zdrowa przekąska to także fantastyczna propozycja na zimowy obiad czy kolację.

Składniki:

  • 2 sztuki zielonych papryk
  • 2 sztuki małych żółtych cukinii
  • 1 kg małych pieczarek
  • 4 sztuki cebuli
  • 4 sztuki średniej wielkości marchewek
  • 24 sztuki małych ogórków
  • 6 łyżeczek gorczycy
  • 6 sztuk ziarenek ziela angielskiego
  • 6 sztuk liści laurowych
  • 24 sztuki ziarenek pieprzu ziarnistego
  • 6 baldachimów kopru włoskiego
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli do przetworów
  • 4 łyżki cukru
  • 10 szklanek (250 ml) wody
  • dodatkowo 6 słoików o pojemności 900 ml

Warzywa z pieczarkami w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubszą kostkę.
  2. Cukinię kroimy w półplasterki.
  3. Pieczarki większe przekrawamy na połówki, wrzucamy na 5 min do wrzątku, odcedzamy i studzimy.
  4. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
  5. Do każdego z wyparzonych słoików wkładamy: baldachim kopru, ziarenko ziela angielskiego, liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, łyżeczkę gorczycy, kilka plasterków marchewki i cebuli.
  6. Następnie w każdym słoiku układamy po 4 ogóreczki, kilka pieczarek, plasterki cukinii i papryki.
  7. Składniki na zalewę wodę, ocet, cukier i sól zagotowujemy i gorącą zalewamy słoiki.
  8. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.

Słowa kluczowe: pieczarka to warzywo.

Warzywa z pieczarkami w zalewie octowej – dodatkowe informacje

Gdy nie mamy małych ogórków możemy większe pokroić w grubsze plasterki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Warzywa z kurczakiem w cieście
Następny przepis: Warzywna czapka Mikołaja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode