Waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki

Waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki

Prezentujemy przepis na wykwintny waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią lekkość i delikatny smak podstawy tortów lub ciast. Waniliowy krem z serka homogenizowanego łączy w sobie gładkość mascarpone oraz kremówki, co daje niepowtarzalny, aksamitny efekt. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju owocami, ciasteczkami czy biszkoptem. Wyrób z serków homogenizowanych to prawdziwa uczta dla podniebienia. To doskonały wybór na wyjątkowe okazje, ale też na co dzień, kiedy pragniemy podarować sobie i bliskim odrobinę słodkiego luksusu.

Składniki:

  • 200g śmietanki o zawartości tłuszczu 30-36%
  • 200g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (można użyć dowolnego smaku)
  • 2 łyżki cukru pudru (płaskie lub wg smaku)
  • 1 opakowanie śmietan-fixu (*)

Waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki – jak zrobić?

  1. Śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem należy ubić na sztywno. Na końcu delikatnie, ale dokładnie wmieszać serek waniliowy. Powstały krem powinien być gęsty, ale po schłodzeniu nabierze większej stabilności.

Waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki – dodatkowe informacje

(*) Śmietan-fix dodaję kiedy serek nie jest mocno gęsty lub gdy zależy mi na sztywniejszej konsystencji – np. do przełożenia lekkiego ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Waniliowy biszkopt z kremem śmietankowym
Następny przepis: Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode