Waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki
Prezentujemy przepis na wykwintny waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią lekkość i delikatny smak podstawy tortów lub ciast. Waniliowy krem z serka homogenizowanego łączy w sobie gładkość mascarpone oraz kremówki, co daje niepowtarzalny, aksamitny efekt. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju owocami, ciasteczkami czy biszkoptem. Wyrób z serków homogenizowanych to prawdziwa uczta dla podniebienia. To doskonały wybór na wyjątkowe okazje, ale też na co dzień, kiedy pragniemy podarować sobie i bliskim odrobinę słodkiego luksusu.
admin
Składniki:
- 200g śmietanki o zawartości tłuszczu 30-36%
- 200g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (można użyć dowolnego smaku)
- 2 łyżki cukru pudru (płaskie lub wg smaku)
- 1 opakowanie śmietan-fixu (*)
Waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki – jak zrobić?
- Śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem należy ubić na sztywno. Na końcu delikatnie, ale dokładnie wmieszać serek waniliowy. Powstały krem powinien być gęsty, ale po schłodzeniu nabierze większej stabilności.
Waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki – dodatkowe informacje
(*) Śmietan-fix dodaję kiedy serek nie jest mocno gęsty lub gdy zależy mi na sztywniejszej konsystencji – np. do przełożenia lekkiego ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Waniliowy biszkopt z kremem śmietankowym
Następny przepis: Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami