W jednym garnku czyli fasolka po bretońsku z papryką
Składniki:
- 30 dag białej fasoli
- 40 dag kiełbasy podwawelskiej
- 10 dag boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki sosu paprykowego
- papryka mielona ostra
- majeranek
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- olej
W jednym garnku czyli fasolka po bretońsku z papryką – jak zrobić?
-
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić najlepiej na całą noc aby napęczniała. Następnie zalewamy świeżą wodą, solimy 1 płaską łyżeczkę soli, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotujemy na małym ogniu około 2,5-3 godzin bez przykrywania. Jeżeli płyn wyparuje dolewamy przegotowaną wodę.
Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Kiełbasę kroimy w półplasterki a boczek w cienkie paseczki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.
-
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy boczek a po minucie kiełbasę. Po kilku minutach jak kiełbasa będzie lekko rumiana dorzucić paprykę i podsmażyć całość około 5 min.
Zawartość patelni przełożyć do ugotowanej fasoli, dodać sos paprykowy i koncentrat pomidorowy. Przyprawić mieloną papryką, majerankiem, pieprzem i jeśli danie nie jest odpowiednio słone dosolić. Pamiętajmy ze wcześniej soliliśmy fasolę a kiełbasa i boczek są zapewne odpowiednio słone! Aby zagęścić danie, wyjmujemy kilka ziaren fasoli, zgniatamy je widelcem i dodajemy do gotującego się garnka. Całość dusimy jeszcze około 10-15 min.
Podajemy gorące z chrupiącym pieczywem. Smacznego
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli nie mamy sosu paprykowego, to dodajemy więcej koncentratu pomidorowego i doprawiamy bardziej mieloną ostrą papryką.