W jednym garnku czyli fasolka po bretońsku z papryką

W jednym garnku czyli fasolka po bretońsku z papryką

Zapraszam do odkrycia smaku klasycznej, popularnej potrawy z nowym, pikantnym akcentem, czyli fasolki po bretońsku z papryką. Dobrze znana i uwielbiana za swoje bogate, satysfakcjonujące smaki, fasolka po bretońsku wzbogacona o dodatek papryki nabiera nowego charakteru. Świeża papryka dodaje do potrawy nie tylko koloru, ale również wyjątkowej ostrości, fascynująco zestawionej z głęboką słodyczą cebuli i mięsistym smakiem boczku. To rozgrzewające danie, gotowane powoli i z miłością, idealne na zimowe wieczory i narty dla smakoszy, którzy szukają prostych, ale wyrafinowanych potraw.

Składniki:

  • 30 dag białej fasoli
  • 40 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 10 dag boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki sosu paprykowego
  • papryka mielona ostra
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • olej

W jednym garnku czyli fasolka po bretońsku z papryką – jak zrobić?

  1. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić najlepiej na całą noc aby napęczniała. Następnie zalewamy świeżą wodą, solimy 1 płaską łyżeczkę soli, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotujemy na małym ogniu około 2,5-3 godzin bez przykrywania. Jeżeli płyn wyparuje dolewamy przegotowaną wodę.

    Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Kiełbasę kroimy w półplasterki a boczek w cienkie paseczki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.

  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy boczek a po minucie kiełbasę. Po kilku minutach jak kiełbasa będzie lekko rumiana dorzucić paprykę i podsmażyć całość około 5 min.

    Zawartość patelni przełożyć do ugotowanej fasoli, dodać sos paprykowy i koncentrat pomidorowy. Przyprawić mieloną papryką, majerankiem, pieprzem i jeśli danie nie jest odpowiednio słone dosolić. Pamiętajmy ze wcześniej soliliśmy fasolę a kiełbasa i boczek są zapewne odpowiednio słone! Aby zagęścić danie, wyjmujemy kilka ziaren fasoli, zgniatamy je widelcem i dodajemy do gotującego się garnka. Całość dusimy jeszcze około 10-15 min.

    Podajemy gorące z chrupiącym pieczywem. Smacznego

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli nie mamy sosu paprykowego, to dodajemy więcej koncentratu pomidorowego i doprawiamy bardziej mieloną ostrą papryką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Vinegrette
Następny przepis: Ciasto Waciak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode