Vinegrette

Vinegrette

Vinegrette to klasyczny sos sałatkowy, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Popularny z uwagi na swoją uniwersalność, dodaje blasku i wyjątkowego smaku wielu różnym potrawom. Komponuje się nie tylko z sałatkami, ale również z rybami, mięsem, czy warzywami. Charakteryzuje się orzeźwiającym, lekko kwasowym smakiem, który potrafi rozpalić apetyt przed głównym daniem. W zależności od użytych składników, możemy uzyskać różne warianty vinegrette, od klasycznego, przez balsamiczne, po cytrusowe. Poniższy przepis to propozycja na klasyczny sos vinegrette, którym z pewnością ożywisz swoje ulubione potrawy.

Składniki:

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/3 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta płatków chilli, soli i czosnku granulowanego

Vinegrette – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku, szczelnie zakręcić i energicznie wstrząsnąć. Dodać do sałatki bezpośrednio przed spożyciem.

Vinegrette – dodatkowe informacje

Zamiast musztardy można dodać jogurtu naturalnego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Vitello
Następny przepis: W jednym garnku czyli fasolka po bretońsku z papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode