Ciasto Waciak

Ciasto Waciak

Ciasto Waciak to przepis, który stanowi doskonałe połączenie klasycznego wypieku z orzeźwiającą nutą owoców. To smakowita uczta dla każdego łasucha, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Delikatne ciasto, przełożone gęstym kremem i kwasowymi owocami, doskonale sprawdzi się jako deser na różnego rodzaju spotkania. Jego nietuzinkowy smak zachwyci fanów tradycyjnych ciast domowych. Waciak to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś innego niż standardowe wypieki. Jego oryginalna nazwa pochodzi od charakterystycznego wzoru na wierzchu ciasta, przypominającego wzór w kratkę.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 galaretki kolorowe
  • 0,5 litra śmietany 18%
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 łyżka żelatyny

Ciasto waciak – jak zrobić?

  1. Ciasto:

    Ubić białka z cukrem i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części.
  2. 2 galaretki kolorowe rozpuścić wcześniej i odstawić do zastygnięcia na sztywno.
  3. Krem:

    0,5 litra śmietany utrzeć z cukrem. Wlać cieniutkim strumieniem rozpuszczoną w niewielkiej ilości gotującej się wody łyżkę żelatyny. Połączyć ze śmietaną. Następnie pokroić zastygnięte galaretki w kostkę i dodać je do uzyskanej masy.
  4. Krem lekko tężejący wyłożyć na połowę uprzednio upieczonego placka i przykryć drugą połową.

Ciasto Waciak – dodatkowe informacje

Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Vol au vent z pieczarkami
Następny przepis: Wafel z nadzieniem nutella

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode