Vol au vent z pieczarkami

Vol au vent z pieczarkami

Vol au vent z pieczarkami to smakowita propozycja na elegancką kolację lub apetyczną przekąskę na specjalne okazje. Te delikatne, francuskie ciasteczka o kształcie małych koszyczków, wypełnione są aksamitnym farszem z pieczarek, który rozpływa się w ustach. Łączą w sobie smak delikatnego ciasta francuskiego i aromatycznych pieczarek. Przepis jest nieskomplikowany do przygotowania, a efekt końcowy zachwyci każdego miłośnika francuskiej kuchni. Volaventy są idealne na każdą porę roku i doskonale sprawdzą się jako przystawka na przyjęcia. Zapewne zadowolą zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Składniki:

  • Ciasto maślane:
  • -25 dag masła
  • -5 dag mąki
  • Ciasto podstawowe:
  • -20 dag mąki
  • -1 jajko
  • -woda (ilość do uzyskania wolnego ciasta )
  • -łyżeczka octu
  • -0,5 łyżeczki soli
  • Obłożenie:
  • -około 200 g pieczarek
  • -150 g boczku
  • -1 mała czerwona papryka
  • -3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • -1 cebula
  • -2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • -2 łyżki ketchupu
  • -około100 g sera żółtego
  • -pieprz,sól do smaku

Vol au vent z pieczarkami – jak zrobić?

  1. 1. Ciasto maślane: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, uformować w kwadrat i oziębić.
  2. 2. Ciasto podstawowe: Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, zarobić ciasto nożem, cienkim strumieniem wlać wodę i ocet, posolić, starannie wyrobić wolne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut.
  3. 3. Ciasto rozwałkować w kwadrat dwa razy większy od kwadratu ciasta maślanego, na środek nałożyć ciasto maślane.
  4. 4. Złożyć w kopertę.
  5. 5. Wałkować od siebie w jednym kierunku, nadając kształt długiego prostokąta.
  6. 6. Złożyć na 3 części, zawinąć w folię i dobrze schłodzić. Składanie, chłodzenie i wałkowanie ciasta powtarzać 3 razy, nie licząc pierwszego wałkowania.
  7. 7. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, powykrawać foremką krążki o średnicy około 7 cm. Połowę wyciętych krążków posmarować rozmąconym jajkiem. W pozostałych krążkach wyciąć środki o średnicy około 4 cm. Otrzymane pierścienie położyć na całych krążkach, posmarować jajkiem, ułożyć luźno na blasze i upiec razem z wyciętymi środkami w temp. 200 st C przez około 25 min.
  8. 8. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać poszatkowaną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę, połączyć z ketchupem i ziołami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko przestudzić, połączyć z startym serem.
  9. 9. Do ciepłych vol au vent nałożyć przygotowane nadzienie i przykryć wyciętymi środkami.

Vol au vent z pieczarkami – dodatkowe informacje

Pieczarki możemy pod koniec smażenia zaprawić śmietaną lub po wystudzeniu połączyć z odrobiną majonezu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Vinegrette
Następny przepis: Ciasto Waciak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode