Ukrainśki czebureki

Ukrainśki czebureki

Chociaż czebureki kojarzone są przede wszystkim z kuchnią krymskotatarską, to na Ukrainie również cieszą się ogromną popularnością. Te chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie soczyste w środku placki, dostarczą smaku i zapachu, które przeniosą Was w podróż kulinarne po Ukrainie. Tradycyjne ukraińskie czebureki są przygotowywane według sprawdzonej receptury, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Duszone mięso, świeże zioła, aromatyczne przyprawy – wszystko zamknięte w cienkim, chrupiącym cieście. Oto sekret prawdziwych, ukraińskich czebureków. Są one nie tylko pyszne, ale i bardzo sycące, stanowiąc idealne danie na rodzinne, uroczyste spotkania.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 170 ml mleka
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • Farsz:
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • cebula duża
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • Dodatkowo 1 litr oleju do smażenia

Ukrainśki czebureki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: z mąki, jajka, mleka i soli, zagnieść elastyczne ciasto, tak jak na pierogi. Pozostawić na 20-30 minut.
  2. Farsz: cebule zetrzeć na tarce, dodać do mięsa, dodać 1 szklankę wody, sól, pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.
  3. Ciasto rozwalkować na cienko, posmarować olejem. Zwinąć w roladę, pokroić na niewielkie kawałki. Następnie każdy kawałek namoczyć w mące z obu stron i walkować na okrągło. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Trochę rozciągamy. Kiedy wszystko wyrobimy, smażymy w głębokim oleju na rumiano z obu stron. Smacznego!
Słowa kluczowe: czebureki ukraińskie

Ukraińskie czebureki – dodatkowe informacje

Do farszu również można dodać 2 ząbki czosnku. Najlepiej czebureki smakują na ciepło!!!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udziec z sarny
Następny przepis: Ukraińska zupa gryczana z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode