Ukrainśki czebureki
Chociaż czebureki kojarzone są przede wszystkim z kuchnią krymskotatarską, to na Ukrainie również cieszą się ogromną popularnością. Te chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie soczyste w środku placki, dostarczą smaku i zapachu, które przeniosą Was w podróż kulinarne po Ukrainie. Tradycyjne ukraińskie czebureki są przygotowywane według sprawdzonej receptury, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Duszone mięso, świeże zioła, aromatyczne przyprawy – wszystko zamknięte w cienkim, chrupiącym cieście. Oto sekret prawdziwych, ukraińskich czebureków. Są one nie tylko pyszne, ale i bardzo sycące, stanowiąc idealne danie na rodzinne, uroczyste spotkania.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Ciasto:
 - 40 dag mąki pszennej
 - 170 ml mleka
 - 1 jajko
 - odrobina soli
 - Farsz:
 - 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
 - cebula duża
 - koperek
 - sól
 - pieprz
 - woda
 - Dodatkowo 1 litr oleju do smażenia
 
Ukrainśki czebureki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ciasto: z mąki, jajka, mleka i soli, zagnieść elastyczne ciasto, tak jak na pierogi. Pozostawić na 20-30 minut.
 - Farsz: cebule zetrzeć na tarce, dodać do mięsa, dodać 1 szklankę wody, sól, pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.
 - Ciasto rozwalkować na cienko, posmarować olejem. Zwinąć w roladę, pokroić na niewielkie kawałki. Następnie każdy kawałek namoczyć w mące z obu stron i walkować na okrągło. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Trochę rozciągamy. Kiedy wszystko wyrobimy, smażymy w głębokim oleju na rumiano z obu stron. Smacznego!
 
Słowa kluczowe: czebureki ukraińskie
Ukraińskie czebureki – dodatkowe informacje
Do farszu również można dodać 2 ząbki czosnku. Najlepiej czebureki smakują na ciepło!!!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Udziec z sarny
Następny przepis: Ukraińska zupa gryczana z jajkiem




