Udo z indyka pieczone w rękawie

Udo z indyka pieczone w rękawie

Dziś prezentujemy prosty i smaczny przepis na udka z indyka pieczone w rękawie. To doskonałe rozwiązanie na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Delikatne i soczyste mięso, otulone aromatycznymi przyprawami i pieczone w rękawie, zachwyca swym smakiem. Te pieczone udka indyka będą prawdziwą ucztą dla każdego miłośnika drobiu, a ich przygotowanie w piekarniku jest proste i niezwykle wygodne. Przepis na podudzia z indyka pieczone w rękawie to gwarancja oryginalnego i pysznego daniu, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Zachęcamy do spróbowania i delektowania się smakiem pieczonych udek z indyka.

Składniki:

  • 1 udo z indyka (ok. 700 g)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki przyprawy do mięs delicat
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka ziołowej
  • sól ziołowa
  • dodatkowo:
  • 1 rękaw foliowy do pieczenia

Udo z indyka pieczone w rękawie – jak zrobić?

  1. Udo umyć i osuszyć.
    Do miseczki wlać olej i wsypać wszystkie przyprawy. Wymieszać dokładnie.
    Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
    Przyprawami natrzeć udo. W udzie zrobić dziury i włożyć plastry czosnku.
    Odstawić na noc do lodówki.
    Udo włożyć do rękawa i zamknąć.
    Położyć na naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia udo wyjąć z rękawa, ułożyć w naczyniu i z powrotem włożyć do piekarnika.

Indyk z indyka pieczone w rękawie – dodatkowe informacje

Pokroić na kawałki i podawać z ulubioną surówką i ziemniakami. Można też pokroić i zjeść na kanapki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udko pieczone w rękawie.
Następny przepis: Udziec z indyka pieczony z owocami w rękawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode