Udo z indyka pieczone w rękawie
Dziś prezentujemy prosty i smaczny przepis na udka z indyka pieczone w rękawie. To doskonałe rozwiązanie na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Delikatne i soczyste mięso, otulone aromatycznymi przyprawami i pieczone w rękawie, zachwyca swym smakiem. Te pieczone udka indyka będą prawdziwą ucztą dla każdego miłośnika drobiu, a ich przygotowanie w piekarniku jest proste i niezwykle wygodne. Przepis na podudzia z indyka pieczone w rękawie to gwarancja oryginalnego i pysznego daniu, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Zachęcamy do spróbowania i delektowania się smakiem pieczonych udek z indyka.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 udo z indyka (ok. 700 g)
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki przyprawy do mięs delicat
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka ziołowej
- sól ziołowa
- dodatkowo:
- 1 rękaw foliowy do pieczenia
Udo z indyka pieczone w rękawie – jak zrobić?
-
Udo umyć i osuszyć.
Do miseczki wlać olej i wsypać wszystkie przyprawy. Wymieszać dokładnie.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Przyprawami natrzeć udo. W udzie zrobić dziury i włożyć plastry czosnku.
Odstawić na noc do lodówki.
Udo włożyć do rękawa i zamknąć.
Położyć na naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia udo wyjąć z rękawa, ułożyć w naczyniu i z powrotem włożyć do piekarnika.
Indyk z indyka pieczone w rękawie – dodatkowe informacje
Pokroić na kawałki i podawać z ulubioną surówką i ziemniakami. Można też pokroić i zjeść na kanapki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Udko pieczone w rękawie.
Następny przepis: Udziec z indyka pieczony z owocami w rękawie