Udko pieczone w rękawie.

Udko pieczone w rękawie.

Ciepło, relaksujący zapach domu, w którym na stole króluje udko gęsi pieczone w rękawie. To danie to kwintesencja domowej kuchni – proste, ale jednocześnie wykwintne, jest synonimem spotkań rodzinnych i ciepłych chwil w gronie bliskich. Gęsina, obrosła złocistą skórką, jest smakowita i delikatna. Idealnie komponuje się z dowolnym dodatkiem, choć najlepiej smakuje z klasycznymi, polskimi dodatkami takimi jak czerwona kapusta czy kluseczki śląskie. Udko gęsi pieczone w rękawie to również danie odpowiednie na każdą porę roku – od ciepłych, letnich dni po chłodne, zimowe wieczory. Najważniejsze, że zawsze smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Słodka i ostra papryka
  • Sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka

Udko pieczone w rękawie – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Umyte i osuszone udka natrzeć wszystkimi przyprawami podanymi w przepisie oraz jednym ząbkiem czosnku. Tak zamarynowane udka włożyć na noc do lodówki, przykrywając je szczelnie, aby zapachy nie przenikły do innych potraw w lodówce.
  2. Cebulę pokroić w kostkę lub w pióra, czosnek drobno posiekać.
  3. Udka wraz z cebulą i czosnkiem włożyć do rękawa.
  4. Piec w temperaturze 160 stopni przez godzinę.
  5. W razie konieczności przedłużyć pieczenie.
  6. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby skórka ładnie się przyrumieniła.

Udko pieczone w rękawie. – jak zrobić?

1.
Umyte i osuszone udka natrzeć wszystkimi przyprawami podanymi w przepisie oraz jednym ząbkiem czosnku. Tak zamarynowane udka włożyć na noc do lodówki przykrywając je szczelnie aby zapachy nie przenikły do innych potraw w lodówce.
Cebulę pokroić w kostkę lub w pióra, czosnek drobno posiekać. Udka wraz z cebulą i czosnkiem włożyć do rękawa. Piec 160 stopni przez godzinę. W razie konieczności przedłużyć pieczenie. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby skórka ładnie się przyrumieniła. Smacznego.

xxxx – dodatkowe informacje

Do rękawa z udka gęsie pieczone w ziemniakami, które wybornie smakują.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udka z ryżem i warzywami
Następny przepis: Udo z indyka pieczone w rękawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode