Udka z ryżem i warzywami
Udka z ryżem i warzywami to klasyczne danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad albo uroczyste spotkanie przy stole. Kombinacja soczystych udek kurczaka, delikatnego ryżu i kolorowych warzyw będzie smakować nie tylko miłośnikom mięsa, ale również romantykom domowego pieczenia. Zarówno udka zapiekane z ryżem i warzywami, jak i udka pieczone na ryżu z warzywami, stanowią interesujące odmiany tego przepisu. Bez względu na wersję, każda propozycja to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten przepis na udka kurczaka z ryżem i warzywami będzie wspaniałym dodatkiem do każdej kulinarniej kolekcji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg udek z kurczaka
- 1,5 szklanki ryżu
- 2-3 marchewki
- pietruszka
- cebula lub por
- 4 szklanki wody
- 2 drobiowe kostki bulionowe
- przyprawa do kurczaka
- łyżka masła
Udka z ryżem i warzywami – jak zrobić?
- Udka myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny. Kostki bulionowe rozpuszczamy w przegotowanej gorącej wodzie.
- Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy. Warzywa mieszamy w misce, dodajemy surowy ryż.
- Ryż z warzywami rozkładamy na blasze do pieczenia, na wierzchu układamy udka, ściśle jedno obok drugiego. Polewamy bulionem. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ûC i zapiekamy 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia folię zdejmujemy. Danie jest gotowe, gdy udka są zrumienione, nadmiar płynu odparował, a ryż jest sprężysty.
Udka z ryżem i warzywami – dodatkowe informacje
● Surowy ryż możemy najpierw podsmażyć na patelni razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Wchłonie tłuszcz, będzie smaczniejszy i nie rozklei się podczas pieczenia.
● Potrawę można również zapiec w naczyniu żaroodpornym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie
Następny przepis: Udko pieczone w rękawie.