Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie

Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie

Słodka, aromatyczna nuta miodu połączona z soczystym smakiem ketchupu dają wyrazisty i niezapomniany smak – takie są udka z kurczaka w miodzie i ketchupie. To danie stanowi świetne połączenie tradycyjnej potrawy mięsnej z nowoczesnym sosem, który potrafi przemienić proste składniki w prawdziwą ucztę. Dzięki tej kombinacji, udka z kurczaka zyskują zupełnie nowy wymiar, który zadowoli zarówno miłośników klasycznych dań, jak i tych szukających nowych smaków. Można podawać je jako główne danie obiadowe, ale również świetnie sprawdzą się na imprezach czy grillach.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • Marynata:
  • 4 łyżki stołowe ketchupu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu

Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie – jak zrobić?

  1. Udka z kurczaka myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Składniki na marynatę łączymy w misce, dodajemy udka i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie układamy udka w naczyniu żaroodpornym i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Pieczemy w piekarniku bez przykrycia w temperaturze 200 C przez około 1 godz 15 min.
  3. Podajemy z ziemiankami i ulubioną surówką.

Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie – dodatkowe informacje

Pamiętajmy, aby każde mięso przed zamarynowaniem dobrze osuszyć, gdyż wtedy będzie lepiej wchłaniało marynatę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry
Następny przepis: Udka z ryżem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode