Udka pieczone w sosie pomidorowym
Podniebienie czeka na uczty, gdy może skosztować pieczonych udek z kurczaka w sosie pomidorowym. To danie jest wyjątkowo soczyste i pełne smaku, które zarówno dorośli jak i dzieci pokochają. Udka pieczone w sosie to klasyczne, domowe danie, które zadowoli wszystkich miłośników mięsa. Jego atrakcyjność tkwi jednak nie tylko w idealnej kruchości mięsa, ale także w samym sosie – intensywnym, słodko-kwasowym i pysznym do ostatniej kropli. To połączenie, które sprawdzi się na każdy rodzaj spotkania – od codziennego obiadu, po uroczysty posiłek. Pieczone udka z kurczaka w sosie pomidorowym to gwarancja udanego posiłku.
admin
Składniki:
- 6 nóg z kurczaka
- olej rzepakowy do smażenia
- MARYNATA:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- SOS POMIDOROWY:
- 2 cebule
- 2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- świeży szczypiorek
Udka pieczone w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce.
- Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Wlać przecier pomidorowy i chwilę poddusić. Wlać śmietanką, przyprawić i chwilę gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Tak przygotowany sos wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂
Udka pieczone w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
W okresie letnim przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Udka pieczone w rękawie
Następny przepis: Udka po amerykańsku