Udka pieczone w sosie pomidorowym

Udka pieczone w sosie pomidorowym

Podniebienie czeka na uczty, gdy może skosztować pieczonych udek z kurczaka w sosie pomidorowym. To danie jest wyjątkowo soczyste i pełne smaku, które zarówno dorośli jak i dzieci pokochają. Udka pieczone w sosie to klasyczne, domowe danie, które zadowoli wszystkich miłośników mięsa. Jego atrakcyjność tkwi jednak nie tylko w idealnej kruchości mięsa, ale także w samym sosie – intensywnym, słodko-kwasowym i pysznym do ostatniej kropli. To połączenie, które sprawdzi się na każdy rodzaj spotkania – od codziennego obiadu, po uroczysty posiłek. Pieczone udka z kurczaka w sosie pomidorowym to gwarancja udanego posiłku.

Składniki:

  • 6 nóg z kurczaka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • MARYNATA:
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • SOS POMIDOROWY:
  • 2 cebule
  • 2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • świeży szczypiorek

Udka pieczone w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce.
  2. Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Wlać przecier pomidorowy i chwilę poddusić. Wlać śmietanką, przyprawić i chwilę gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Tak przygotowany sos wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂

Udka pieczone w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje

W okresie letnim przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udka pieczone w rękawie
Następny przepis: Udka po amerykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode