Udka po amerykańsku

Udka po amerykańsku

Smakowite „Udka po amerykańsku” to propozycja dla miłośników dobrej, domowej kuchni. Centrum tego dania stanowią soczyste udko z kurczaka znakomicie zaprawione sosem worcestershire. Właśnie ten unikalny, słodko-kwaśny sos wprowadza energetyczny twist, który dostarcza niesamowitych wrażeń kulinar. Dodatkowo, marynata z sosem worcestershire, w której kurczak się maceruje, pozwala na głębokie przepojenie mięsa smakiem. Jeśli szukasz oryginalnego kurczaka w sosie worcester, ten przepis będzie dla Ciebie idealny. To danie łączy w sobie to, co najlepsze w amerykańskiej kuchni – prostotę przygotowania i wyrazisty smak.

Składniki:

  • 1100 g udek kurczaka
  • 300 ml ketchupu
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chilli, może być suszone lub płatki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • Do zapiekania będzie też potrzebna duża forma żaroodporna.

Udka po amerykańsku – jak zrobić?

  1. Cebulę, czosnek obierz i drobno posiekaj, chilli również posiekaj. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i smaż ją do całkowitego zabrązowienia a nawet lekkiego przypalenia, dodaj czosnek i chilli, smaż chwilę. Dodaj cukier i pozwól mu się stopić, dodaj ketchup, pomieszaj, uważaj bo może pryskać! Dolej sos worcester i ocet ryżowy.
  2. Całość gotuj ok. 5 minut, cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia. Udka umyj, wysusz. Przełóż do miski i zalej marynatą, wymieszaj by były nią dobrze pokryte. Zakryj miskę i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Następnego dnia weź duży garnek, wlej oliwę i rozgrzej ją, wyciągnij udka z marynaty, ale ją pozostaw i najlepiej przed smażeniem udek też tą marynatę z nich- ile się da – zeskrob łyżką do miski (marynata będzie po upieczeniu pysznym sosem). Udka smaż na złoty kolor. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i przykryj pozostałą marynatą. Piecz w 200 st. C, ok. 1 godziny.

Udka po amerykańsku – dodatkowe informacje

Ta marynata pełni dwie role: najpierw aromatyzuje mięso podczas marynowania, a potem jest świetnym sosem, w którym pieką się udka, a który potem zajadamy z udkami. Ten sos jest tak pyszny, że można go jeść, maczając w nim bułki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udka pieczone w sosie pomidorowym
Następny przepis: Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode