Udka pieczone w rękawie

Udka pieczone w rękawie

Przygotowanie soczystych i aromatycznych udek z kurczaka może być łatwiejsze, niż się wydaje. Osoby kochające pieczone mięsa docenią ten praktyczny i smaczny przepis na udka pieczone w rękawie. Pomysł ten nie tylko prawie w pełni eliminuje konieczność czyszczenia piekarnika po użyciu, ale także gwarantuje, że udka pozostaną soczyste i pełne smaku, ponieważ cały sok jest zamknięty wewnątrz rękawa. Jeśli szukasz sposobu na przygotowanie idealnie pieczonych udek, to ten przepis na udka z kurczaka pieczone w rękawie jest propozycją dla ciebie.

Składniki:

  • 6 sztuk udek lub ćwiartek
  • 100 ml sosu sojowego
  • 50 g miodu
  • 40 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suchego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy

Udka pieczone w rękawie – jak zrobić?

  • 1.

    Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą.

  • Udka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć udka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec.
  • Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godziny do lodówki, u mnie marynowało się całą noc.
  • Piec w piekarniku w 180 stopni Celsjusza, przez 1,5 godziny.
  • W trakcie pieczenia rękaw jest napompowany jak balon, to nic tak ma być, nie martw się, nie pęknie. Po godz. otworzyć piekarnik i rozciąć delikatnie rękaw, żeby się nie poparzyć, podpiec mięso jeszcze przez ok. pół godz. do zarumienienia.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.

xxxx – dodatkowe informacje

U mnie tak zamarynowane mięso stoi zawsze całą noc w lodówce zapakowane w rękaw.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Udka na ryżu
Następny przepis: Udka pieczone w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode