Udka pieczone w rękawie
Przygotowanie soczystych i aromatycznych udek z kurczaka może być łatwiejsze, niż się wydaje. Osoby kochające pieczone mięsa docenią ten praktyczny i smaczny przepis na udka pieczone w rękawie. Pomysł ten nie tylko prawie w pełni eliminuje konieczność czyszczenia piekarnika po użyciu, ale także gwarantuje, że udka pozostaną soczyste i pełne smaku, ponieważ cały sok jest zamknięty wewnątrz rękawa. Jeśli szukasz sposobu na przygotowanie idealnie pieczonych udek, to ten przepis na udka z kurczaka pieczone w rękawie jest propozycją dla ciebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 sztuk udek lub ćwiartek
- 100 ml sosu sojowego
- 50 g miodu
- 40 ml oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suchego czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
Udka pieczone w rękawie – jak zrobić?
-
1.
Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą.
- Udka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć udka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec.
- Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godziny do lodówki, u mnie marynowało się całą noc.
- Piec w piekarniku w 180 stopni Celsjusza, przez 1,5 godziny.
- W trakcie pieczenia rękaw jest napompowany jak balon, to nic tak ma być, nie martw się, nie pęknie. Po godz. otworzyć piekarnik i rozciąć delikatnie rękaw, żeby się nie poparzyć, podpiec mięso jeszcze przez ok. pół godz. do zarumienienia.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
xxxx – dodatkowe informacje
U mnie tak zamarynowane mięso stoi zawsze całą noc w lodówce zapakowane w rękaw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Udka na ryżu
Następny przepis: Udka pieczone w sosie pomidorowym